După finalizarea Sommetului Francofoniei, conferința șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză, delegația Republicii Moldova, condusă de președintele țării, Maia Sandu, și vicepremierul Nicu Popescu, a plecat la Paris, la Conferința de sprijin a Moldovei. Delegația este însoțită de șefa diplomației franceze, Catherine Colonna. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Nicu Popescu, transmite IPN.
În cadrul întrevederii la Sommetul Francofoniei, au fost abordați pașii pe care îi întreprinde Moldova și Franța pentru aprofundarea cooperării bilaterale, impactul benefic al investițiilor franceze care contribuie la modernizarea europeană, dar și asistența oficială pentru dezvoltare necesară în drumul reformelor inițiate de autorități în procesul de integrare europeană. Oficialii s-au referit la ultimele pregătiri pentru cea de-a treia reuniune a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, găzduită de Franța și care va demara astăzi la Paris.
„Mulțumesc mult, Franței, României și Germaniei, co-președinții Platformei, care alături de prietenii noștri din G7, UE și organizațiile internaționale transmit un semnal clar privind consolidarea acestui nou format ca instrument pentru coagularea sprijinului internațional necesar țării noastre. Moldova are prieteni buni, împreună cu care vom izbuti să depășim costurile dramatice ale războiului asupra economiei și a sectorului energetic”, a scris vicepremierul.
Șefa statului, Maia Sandu, a subliniat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei afectează dreptul internațional și securitatea alimentară, crește prețurile globale la energie, dar și riscurile nucleare. „Francofonia trebuie să constituie un spațiu de solidaritate și cooperare în fața unui război ale cărui repercusiuni economice, alimentare și energetice nu au precedent”, a susținut președintele în cadrul summit-ului.
Cel de-al 18-lea Sommet al Francofoniei a fost organizat la Djerba, Tunisia.