De la an la an, povara pe Fondul de subvenționare a agriculturii crește, audieri

De la an la an, povara pe Fondul de subvenționare a agriculturii crește. Suma de 950 de milioane de lei, prevăzută în ultimii ani, nu acoperă necesitățile finanțării sectorului agricol. În 2020, deși suma prevăzută rămâne neschimbată, pentru susținerea agricultorilor vor fi disponibili între 100 și 200 de milioane de lei. Restul sumei sunt fie datorii, fie finanțări cu destinație fixă, transmite IPN.

În cadrul audierilor în Comisia agricultură și industrie alimentară a Parlamentului, Vadim Curmei, directorul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, a spus că dacă în 2019 s-au achitat 342 de milioane de lei datorii la plata subvențiilor pentru 2018, atunci în 2020 datoriile pentru 2019 vor constitui 612 milioane de lei. La acestea se adaugă finanțările cu destinație fixă: 27 de milioane care merg către Oficiul Național al Viei și Vinului, altele 135 de milioane pentru dezvoltarea rurală și 45 de milioane pentru subvențiile în avans.

Directorul AIPA afirmă că probabilitatea creșterii datoriilor la plata subvențiilor în 2020 este și mai mare, deoarece pentru anul viitor sunt prevăzute noi măsuri de subvenționate, care implică noi cheltuieli.

Diana Coșalîc, șefa Serviciului metodologie și raportare din cadrul AIPA, a spus că instituția a cerut Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului majorarea fondului de subvenționare pentru 2020. Iar dacă nu se găsesc resurse, să fie revăzute măsurile de subvenționare.

Deputatul democrat Nicolae Ciubuc, membru al comisiei, susține revizuirea principiilor de finanțare și insistă pe monitorizarea rezultatelor investițiilor deja făcute. Parlamentarul spune că bani disponibili vor fi mai mulți dacă vor fi contracarate schemele coruptibile.

Deputatul socialist Radu Mudreac, președinte al comisiei, a propus plafonarea subvențiilor alocate dezvoltării infrastructurii post-recoltare.

AIPA a încheiat la 31 octombrie campania de depunere a cererilor pentru subvențiile post-investiționale în 2019. Au fost recepționate peste 7400 de dosare, iar suma solicitată este de 1,1 miliarde de lei. Cele mai multe solicitări țin de sectorul zootehnic, urmat de cel al procurării tehnicii și utilajului agricol.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.