De la 1 octombrie, familiile cu invalizi pot solicita alocarea ajutorului social calculat în baza veniturilor lunare
Începând cu 1 octombrie, familiile cu cel puţin un membru cu grad de invaliditate pot depune cereri pentru a beneficia de ajutor social stabilit în baza veniturilor lunare, conform Legii cu privire la ajutorul social, promulgată la 26 septembrie, transmite Info-Prim Neo.
Pentru familiile care au la întreţinere copii mici prevederile legii vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2009, iar pentru ceilalţi beneficiari – de la 1 iulie 2009.
Ministrul protecţiei sociale, familiei şi copilului, Galina Balmoş, a comunicat luni, 29 septembrie, într-o conferinţă de presă că ajutorul social va fi acordat întregii familii şi nu fiecărei persoane în parte.
Nivelul venitului lunar minim garantat va fi stabilit anual în Legea bugetului de stat. Acesta va fi calculat în baza unor indicatori economici ca salariul minim, pensia minimă, venituri asigurate prin muncă. Ajutorul social pe care îl va primi familia va constitui diferenţa dintre venitul lunar minim garantat şi venitul real al familiei.
Potrivit Galinei Balmoş, venitul lunar minim garantat, stabilit în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2009, este de 430 lei.
Pentru solicitantul ajutorului social, va fi luat în calcul venitul minim garantat în proporţie de 100%, pentru fiecare membru adult al familiei, altul decât solicitantul – 70%, pentru fiecare copil – 50%. La acesta se vor adăuga 50% pentru fiecare copil cu disabilităţi, 30% pentru fiecare adult cu disabilităţi şi încă 10% dacă acesta este singurul adult din familie.
Solicitantul de ajutor social va îndeplini cu ajutorul asistentului social o cerere-anchetă, care va fi depusă la secţia asistenţă socială din localitate. La aceasta se vor adăuga acte confirmative cu privire la veniturile membrilor familiei. Vor fi luate în calcul şi compensaţiile nominative de care beneficiază membrii familiei, însă aceştia vor putea renunţa la ele în favoarea unui ajutor social mai mare. De asemenea, la evaluarea venitului familiei se vor lua în consideraţie o serie de „indicatori ai bunăstării familiei” (mărimea terenului în proprietate, suprafaţa spaţiului locativ, automobilul, tractorul, televizorul color sau maşina de spălat în posesie).
Datele vor fi verificate, iar un program informaţional special va decide dacă familia este eligibilă şi care este suma ajutorului social de care poate beneficia lunar. Plata ajutoarelor va fi efectuată de către Casa Naţională de Asigurări Sociale. Finanţarea ajutorului social se va efectua din bugetul asigurărilor sociale de stat. Pentru finele anului 2008 este planificată suma de 30 mln lei, iar pentru anul 2009 – 200 mln lei.
În conformitate cu legea, de ajutor social vor beneficia familiile defavorizate unde toţi membrii adulţi corespund cel puţin uneia din situaţii: au atins vârsta pensionării, sunt persoane cu grad de invaliditate, sunt şomeri, îngrijesc un copil mai mic de 3 ani, îngrijesc de un membru al familiei cu gradul I de invaliditate, de un copil invalid sau de o persoană de vârstă de peste 75 de ani, îşi continuă studiile în instituţii de învăţământ la cursurile de zi – până la absolvire, însă cel mult până la atingerea vârstei de 23 de ani. Nu vor putea beneficia de ajutor social familiile în care cel puţin unul dintre membri se află la întreţinerea statului (se află în detenţie, îndeplineşte serviciul militar) până la atingerea vârstei de 23 de ani.
MPSFC estimează că de ajutor social vor beneficia circa 72 mii de familii sau aproximativ de 216 mii de persoane.
Actualmente, toate beneficiile băneşti sunt oferite numai în cazul apartenenţei la anumite categorii sociale, iar la acordarea asistenţei nu se ia în calcul nivelul de trai şi necesitatea solicitanţilor de asistenţă socială. Cele mai semnificative prestaţii sociale constituie compensaţiile nominative pentru plata serviciilor comunale şi energiei electrice, care încadrează 11 categorii (circa 262 mii beneficiari).