De ce trebuie să ajustăm deja acum strategia de vaccinare contra COVID-19? Op-Ed de Ala Tocarciuc

„Imunitatea de grup este un scop, dar este și o răsplată pe măsură, dacă campania de vaccinare se va derula corect și la timp. Pentru asta noi trebuie să facem tot ce putem, să facem la timpul potrivit, să facem foarte bine!...”
---


La începutul lunii ianuarie în Moldova a fost făcut public planul de vaccinare contra COVID-19. Conform planului publicat, la prima etapă se preconiza vaccinarea personalului medical și a oamenilor în vârstă. Această strategie a fost de fapt o copiere a recomandărilor generale emise de OMS către toate țările.

Avem curaj de a recunoaște că am greșit strategia?

La o lună de la începerea campaniei de vaccinare în multe țări au început să se audă voci care să spună că „am greșit strategia în campania de vaccinare”. Am început cu vaccinarea personalului medical și a celor care au vârste mai mari de 65 ani. Trebuia să începem cu personalul medical și oamenii tineri. Virusul este dus celor bătrâni de cei tineri. Dacă vaccinăm pe cei tineri, ei nu vor mai duce virusul celor bătrâni. Concomitent, dacă vaccinăm pe cei tineri, ei se pot întoarce în business și putem relansa economia.

Pe lângă vocile care au vorbit despre greșelile strategice, au apărut și voci, care au vorbit despre nevoia de a schimba tacticile vaccinării. Printre modificările tactice au fost remarcate majorarea perioadei de timp între vaccinări, combinarea vaccinurilor de la diverși producători, administrarea unei doze de vaccin la cei trecuți prin boală, creșterea numărului punctelor de vaccinare ș.a.

Majorarea perioadei de timp între dozele administrate a fost propusă în multe țări

Propunerea pornea de la faptul că nu ajung doze de vaccin pentru a vaccina un număr mai mare de populație. În același timp, studiile au demonstrat un nivel înalt de anticorpi după administrarea primei doze a vaccinului. Dacă nu ne ajung doze de vaccin, administrăm prima doză la un număr mai mare de oameni și le oferim o protecție. Respectiv, în Marea Britanie a fost decis ca a doua doză să fie administrată după 12 săptămâni de la prima doză, în loc de 28 zile conform instrucțiunii aprobate.

O singură doză de vaccin în loc de două

Mai nou, în Franța se recomandă doar o singură doză de vaccin celor care au trecut prin boală.

Această propunere este argumentată prin prezența unui titru de anticorpi în organismul celor trecuți prin boală. Pentru creșterea lui este suficientă o singură doză de vaccin. Să nu expunem sistemul imun la multiple stresuri.

Administrarea vaccinurilor de la diverși producători

În majoritatea țărilor mari vaccinarea a început la sfârșit de decembrie 2020 cu vaccinul de la Pfizer. După ce au administrat primele doze au apărut probleme cu stocurile de vaccin. Una din soluțiile propuse a fost administrarea următoarei doze de vaccin de la alt producător. Idea de a combina vaccinurile Pfizer cu Moderna sau a vaccinurilor Astra Zeneсa cu Sputnic V este încă în dezbatere științifică.

Unii savanți spun ca este posibil de combinat vaccinurile, deoarece nu contează pe ce purtător se va aduce proteina de vârf în corpul uman. Alții, mai conservativi, spun că nu a fost studiată combinarea diverselor produse în studii clinice.

La acest moment este inițiat un studiu clinic pentru a combina vaccinurile Astra Zeneсa cu Sputnic V. Rezultatele o să vină spre sfârșitul anului 2021. Până atunci se admite practic creșterea perioadei între doze, dar nu se admit combinațiile vaccinurilor de la diverși producători.

Aprobarea vaccinurilor pentru mutațiile noi

Deja este dovedit că virusul încearcă să se adapteze la Om și produce multe mutații. Unele vaccinuri deja aprobate nu sunt eficiente la unele mutații. Se va cere adaptarea vaccinurilor existente la noile mutații. Săptămâna aceasta EMA (Agenția Europeană a Medicamentelor) a anunțat despre pregătirea unei proceduri noi de aprobare a vaccinurilor în versiuni care să acopere și mutațiile noi ale COVID-19. Aceste modificări în regulamentele EMA o să permită scurtarea timpului de autorizare și acces a vaccinurilor noi până la consumator.

Când avem vaccin de ajuns -creștem capacitățile de vaccinare

La prima etapă a vaccinării nu ne ajunge vaccin. La a doua etapă a vaccinării, avem vaccin îndeajuns, dar nu ne ajung capacități de vaccinare. Asta au remarcat țările care tind să ajungă printre primele la imunitate de grup. Modificările tactice în aceste cazuri sunt orientate spre creșterea capacităților de vaccinare.

Capacitățile de vaccinare sunt crescute în Marea Britanie și în SUA, spre exemplu, prin deschiderea punctelor de vaccinare în farmacii. În SUA sunt activate puncte de vaccinare în 40000 de farmacii comunitare. În SUA se dorește vaccinarea a 100 mln de populație în timp de 100 zile, adică 1 mln de oameni pe zi. Cu așa viteză noi am putea vaccina toată populația Moldovei în 3 zile.

Ce facem cu Planul de vaccinare aprobat deja în Moldova?

Noi încă nu avem vaccinurile livrate către Moldova și respectiv mai avem timp să ajustăm planul nostru de vaccinare pe baza informațiilor accesibile și experienței altor țări.

Se știe că vaccinul Astra Zeneсa, care va fi livrat în cantități mari către țara noastră nu a fost studiat pentru persoanele cu vârstă mai mare de 65 ani. Respectiv, la etapa unu noi nu o să putem administra acest vaccin celor din această grupă de vârstă. Se cere o ajustare a censului de vârstă pentru prima etapă de vaccinare ca să nu pierdem nicio doză de vaccin. Alternativ, poate începem să vaccinăm pe cei tineri și pe cei care nu au trecut prin boală? Să putem redeschide economia?

Se știe, că foarte mulți lucrători din domeniul sanitar au trecut deja prin boală. Câte doze se vor administra celor trecuți prin boală, două sau una? Clinicienii ar trebui să decidă!

Se știe, că o să primim vaccin Astra Zeneka de la COVAX și pot veni și alte vaccinuri. O să permitem creșterea perioadei între doze? O să permitem combinarea vaccinurilor de la diverși producători? Sunt întrebări la care se cere răspuns acum.

Nu mai puțin importante rămân și întrebările despre procedurile de autorizare națională și admitere spre utilizare a vaccinurilor actuale și a celor modificate.
Să nu ne trezim împotmoliți în procese birocratice locale și externe.

Strategiile și tacticile de vaccinare împotriva COVID-19 recomandate de OMS sunt în plină testare practică în multe țări. Moldova ar putea studia aceste strategii și tactici. Pe baza studiilor acestor experiențe Moldova ar putea ajusta planul de vaccinare existent.

Imunitatea de grup este un scop, dar este și o răsplată pe măsură, dacă campania de vaccinare se va derula corect și la timp. Pentru asta noi trebuie să facem tot ce putem, să facem la timpul potrivit, să facem foarte bine!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.