De ce nu a fost realizată unirea la începutul anilor 90, Dabija-Ghimpu

În anii 1990-1991 au existat premize pentru realizarea unirii Republicii Moldova Moldovei cu România, însă au exista şi câţiva factori care au încurcat procesului. Declaraţiile au fost făcute de scriitorul Nicolae Dabija şi preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi”, de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Scriitorul Nicolae Dabija susţine că în 1918, când a avut loc unirea Basarabiei cu România, situaţia a fost diferită faţă de începutul anilor 90. „Atunci Rusia era o ţară năruită de război şi revoluţie. În 1990-1991, Rusia şi toate structurile păstrate din fosta URSS erau foarte influente. Ghenadi Selezniov, preşedintele Dumei de Stat, a recunoscut că războiul de pe Nistru din 1992 a fost organizat de Moscova pentru a împiedica reunirea cu România”, a opinat Dabija.

Dabija a mai spus că o greşeală a fost că atunci s-a dorit să se facă unirea treptat: „S-a dorit mai întâi limbă, alfabet. În 1918 totul s-a făcut concomitent”.

Mihai Ghimpu consideră că la începutul anilor 90 nu au lideri politici care să înfăptuiască unirea: „Nu a existat acea conducere care să facă unirea, deşi era momentul. De atunci au trecut 25 de ani şi nimic nu am reuşit. Spre deosebire de anul 1918, de această dată lumea era zombată. Însă dacă decidea conducerea de atunci, unirea putea fi realizată”, a spus Ghimpu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.