De ce Moldova trebuie să ratifice Convenția de la Istanbul? Studiu WatchDog.MD

Președintele trebuie să transmită Parlamentului proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul, iar Parlament – să îl adopte. Republica Moldova trebuie să ratifice Convenția de la Istanbul pentru că ea reprezintă la moment cel mai eficient instrument internațional pentru a asigura prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Concluziile se regăsesc într-un studiu realizat de Doina Dragomir, reprezentantă a Comunității WatchDog.MD, transmite IPN.

Potrivit studiului, Convenția de la Istanbul reprezintă la moment cel mai eficient instrument internațional pentru a asigura prevenirea și combaterea violenței în familie și violenței domestice. Republica Moldova a semnat Convenția în 2017, după care a urmat un proces de racordare a legislației la normele Convenției. „Deși experții în domeniu afirmă că Republica Moldova este pregătită sa ratifice Convenția, ratificarea propriu-zisă a fost amânată de câteva ori”, se arată în studiu.

În urma unui apel al societății civile, la 27 decembrie guvernul condus de Ion Chicu a aprobat proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenției. Însă, scrie Doina Dragomir, natura rapoartelor neformale dintre președintele Igor Dodon și Biserica Ortodoxă Rusă ar putea constitui un obstacol în calea ratificării. În cadrul ultimei vizite oficiale la Moscova, Igor Dodon l-a asigurat pe Patriarhul BOR „de faptul că poporul nostru va păstra și în continuare credința față de Biserica noastră, iar toate ramurile puterii din țara noastră vor acorda o atenție deosebită păstrării valorilor noastre tradiționale și consolidării statutului familiei în societatea noastră”.

În același timp, relevă studiul, orice avansare a discursului public și normelor legislative în vederea ratificării Convenției este urmată de discursuri manipulatorii și informație falsă diseminate de câteva grupuri conservatoare și ultra-religioase. Falsuri precum că Convenția ar obliga statele să definească termenul de familie pot fi ușor combătute print-o simplă lectură a textului acesteia.

„Este importantă ratificarea ei deoarece Convenția de la Istanbul spune foarte clar că responsabilitatea să prevină violența împotriva femeilor, atât a cauzelor cât și a simptomelor, îi revine statului. Aceasta înseamnă că problema violenței în familie nu mai este o chestiune privată sau insolubilă prin natura ei abstractă, ci o obligație realizabilă a statului de a proteja femeile victime și de a-i urmări penal pe agresori”, scrie în studiu.

Cele mai recente date publicate de Inspectoratul General al Poliției arată că în medie sunt recepționate 30 de sesizări pe zi cu referire la acte de violență în familie. Iar conform Biroului Național de Statistică, fiecare a treia femeie victimă – 34% -  a declarat că nu a raportat niciodată un caz de violență la care a fost supusă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.