De ce luptă PDM şi PL pentru Ministerul Transporturilor?

Bugetul pe care îl gestionează Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor reprezintă miezul luptei dintre Partidul Democrat şi Partidul Liberal pentru conducerea instituţiei. Analistul politic Igor Boţan a declarat pentru IPN că ar mai fi o cauză – partajarea acestui minister este folosită ca pretext pentru a scoate liberalii din coaliţia de guvernământ.

„Probabil cauza luptei este bugetul şi banii cu care lucrează acest minister şi cred că aici e miezul problemei. Noi ştim că ministerul respectiv este implicat în reînnoirea infrastructurii şi e vorba de contracte care probabil sunt foarte bănoase”, a spus analistul, adăugând că PDM nu poate să-şi ia toate ministerele cu rulaje financiare mari, iar partenerilor de guvernare să lase doar ministerele cu care există mai multă bătaie de cap.

„Ar mai fi o chestie, faptul că PDM se va simţi mai confortabil la guvernare cu PCRM. Cred că formaţiunea speră să atragă electoratul care a mai rămas la PCRM deoarece această formaţiune este în declin. Cred că şi aceasta este o chestiune de a crea tensiuni cu scopul de a împinge PL-ul în afara coaliţiei, este un pretext”, a opinat analistul.

Întrebat care formaţiune s-a descurcat mai bine la conducerea Ministerului Transporturilor, Igor Boţan a menţionat că nu poate aprecia pentru că, atunci când îl gestiona PL, a fost nevoie de a face diferite modificări legislative, iar PDM a venit când o parte din această muncă s-a făcut deja.

Liberalul Mihai Ghimpu a declarat, miercuri, că partenerii europeni au recomandat ca PL-ului să-i revină ministerele pe care le gestiona înainte de a se destrăma Alianţa pentru Integrare Europeană, în 2013. Astăzi într-un briefing de presă, preşedintele PDM, Marian Lupu, a declarat că formaţiunea pe care o conduce nu vrea să renunţe la această instituţie, dar a evitat să spună motivele, sugerând să fie întrebaţi liberalii de ce insistă pe acest minister.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.