De ce a scăzut preţul la miezul de nucă?
În acest an preţul la miezul de nucă de provenienţă moldovenească pe piaţa europeană va scădea în medie cu 1 euro din cauza calităţii joase. Producătorii spun că în 2011 recolta de nuci este mare, dar de o calitate mai scăzută din cauza condiţiilor climaterice, dar şi a factorului uman. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) afirmă că soluţia constă în diminuarea factorului uman şi investirea în liniile de procesare a nucilor, notează Info-Prim Neo.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Nuci, Alexandru Jolondcovschi, a declarat pentru Agenţie că, în fond, piaţa nucilor dictează preţul. Potrivit lui, un kilogram de miez de nucă, de regulă, se ridica la 8 euro, în acest an, însă, preţul va fi de circa 7 euro. „Anul acesta, miezul de nucă este mai întunecat la culoare, de nuanţă roşie-cafenie. Una din condiţii ar fi condiţiile climaterice: seceta, ploile acide şi alţi factori care influenţează, alta - nerespectarea tehnologiei la colectare şi păstrare”, a spus preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Nuci.
Astfel, calitatea proastă a miezului de nucă se explică prin faptul că producătorii încep culegerea nucilor prea devreme. „Nuca este culeasă din august, scuturată forţat, uscată forţat, păstrată şi curăţată de coajă în condiţii nefavorabile. Coaja trebuie singură să cadă de pe nucă, acesta fiind principalul indiciu că fructul este copt. Această problemă există, deoarece nimeni nu reglementează această activitate. O bună parte din producţie provine de la nucii de pe marginea drumurilor care sunt în jur de 180 de mii şi nu sunt de nimeni protejaţi”, a spus Alexandru Jolondcovschi.
Tudor Slănină, directorul SA „Prometeu T”, unul din cei mai mari exportatori de nuci şi miez de nucă din Republica Moldova, a menţionat că piaţa din Europa dictează preţul, deoarece anume Europa este cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele moldoveneşti. „În acest an calitatea producţiei este mult mai proastă, dar şi recolta este mai mare şi aceasta influenţează preţul. Ploile din prima jumătate a anului au contribuit la aceea că miezul este de culoare întunecată, apoi a fost atacat de boli etc.”, a spus exportatorul.
Potrivit lui Mihail Suvac, şeful direcţiei politici de piaţă pentru produsele de origine vegetală a MAIA, calitatea proastă a nucilor se datorează oamenilor care în goana după profit culeg prea devreme nucile. El a afirmat că soluţia poate fi găsită în implementarea de către fiecare producător sau exportator a tehnologiilor adecvate. „Dacă noi am avea plantaţii industriale, am recolta, am pune linie de decojire, de spălare, de albire şi după aceea de fortificare şi de scos miezul, iată atunci nu vom avea probleme”, a spus Mihail Suvac.
El a spus că mulţi producători care abia încep această afacere au linii de procesare a nucilor, alţii însă fac totul fără tehnologii, care duce la calitatea proastă a miezului de nucă.
Pe piaţa din Moldova, la moment, un kilogram de miez de nucă se vinde la preţul de 60 de lei, cu 10-20 de lei mai puţin faţă de anul trecut.
Colectarea miezului de nucă de la furnizori începe spre sfârşitul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie. Miezul de nucă se exportă cel mai des în Franţa, Ţările Arabe, Grecia, Austria. Anul trecut au fost exportate 12 mii de tone de miez de nucă.