De astăzi pot fi depuse cererile pentru compensațiile la energie

Cetățenii pot depune de astăzi și până pe 25 noiembrie cererile pentru compensații la energie, înregistrându-se pe platforma compensatii.gov.md. Compensațiile vor fi acordate în factură la energie termică, gaze naturale și energie electrică, precum și sub formă de plată monetară lunară în sumă fixă de 800 de lei. Doar cei care se vor înregistra în sistem vor beneficia de compensații. Detaliile au fost prezentate astăzi într-o conferință de presă, transmite IPN.

„În acest an vom avea două tipuri de compensații. Vom avea compensația în factură despre care cunoașteți foarte bine din anul trecut și vom avea compensația monetară, așa-numita APRA, care în acest an a crescut la 800 de lei. Ea va constitui o plată monetară timp de 5 luni de zile, în special pentru gospodăriile care se încălzesc cu surse de energie solidă, fie că vorbim de lemne sau cărbune. Este foarte important ca toți cetățenii să înțeleagă că pentru a beneficia de compensații cu toții trebuie să ne înscriem în sistemul de compensații. Putem face acest lucru începând cu ziua de azi și până pe 25 noiembrie”, a declarat ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu.


Potrivit ministrului, formularul de înscriere conține 20 de câmpuri. Pentru înregistrare, solicitantul trebuie să aibă la el actele de identitate, inclusiv ale membrilor familiei, dar și facturile. „Fiecare cetățean va include numele-prenumele, numărul de telefon fix sau mobil. După care va include venitul pentru ultimele 6 luni. Anul acesta am simplificat procesul pentru a încuraja cetățenii să depun venitul pe fiecare lună: mai, iunie, iulie, august, septembrie și octombrie. Este foarte important că pentru toți membrii din gospodărie trebuie să depuneți acest venit în cazul în care le-au realizat pe perioada celor 6 luni. Dacă în gospodărie sunt studenți, acest lucru trebuie bifat”, a precizat Alexei Buzu.

Ministrul spune că este posibil ca atunci când solicitantul va completa cererea, pe anumite câmpuri, informația va fi pre-completată. Însă, acest fapt nu exclude obligativitatea de a se înregistra în sistem pentru a putea solicita compensațiile. Or, în gospodării s-au produs anumite schimbări –s-a schimbat consumul istoric, veniturile sau numărul de membri.

Responsabilul a atenționat că anul trecut cea mai frecventă eroare sau problemă tehnică e că cetățenii nu completau corect numărul locului de consum. În acest sens, oamenii sunt atenționați să introducă datele exacte din facturi. Totodată, populația e atenționată să indice date veridice, inclusiv cu privire la venituri. Or, în acest an statul va avea conexiuni cu nouă baze de date din sistemul public cu ajutorul căror se verifică veridicitatea datelor indicate de cetățeni.

Pentru a beneficia de compensații pentru luna noiembrie, cetățenii se pot înregistra în perioada 1-25 noiembrie. După data de 25 noiembrie, toate persoanele vor obține răspunsul dacă se califică pentru compensația monetară, iar în cazul compensației în factură, aplicanții vor fi informați în ce categorie de vulnerabilitate energetică s-au încadrat. Dacă înregistrarea în sistem are loc după data de 25 noiembrie, compensația se va acorda deja pentru luna decembrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.