De astăzi în Chişinău se va livra apă fără clor

Apa din apeductul municipiului Chişinău nu va mai fi tratată cu clor, după darea în exploatare joi, 12 aprilie, a noii staţii de tratare a apei cu hipoclorit de sodiu, transmite Info-Prim Neo. Potrivit SA „Apă-Canal Chişinău”, noul dezinfectant distruge viruşii, inclusiv microbacteriile de tuberculoză şi hepatită. Studiile denotă că în oraşele în care s-a înlocuit clorul lichid cu hipoclorid de sodiu cazurile de hepatită şi tuberculoză s-au redus cu 30-50%. Construirea acestei staţii a fost posibilă graţie sprijinului financiar acordat de către compania „Seureca”, Franţa, din resursele grantului acordat de către Fondul de Investiţii de Vecinătate al Uniunii Europene. Potrivit directorului general al SA „Apă-Canal Chişinău”, Constantin Becciev, această nouă metodă de tratare a apei este un pic mai costisitoare decât cea cu clor, însă acest lucru nu va influenţa tariful la apă. „În schimb cetăţenii vor simţi diferenţa la gustul apei, deoarece dispare mirosul de clor şi calitatea apei devine mai bună”, a declarat Constantin Becciev. Directorul SA „Apă-Canal Chişinău” şi primarul general de Chişinău, Dorin Chirtoacă, au tăiat panglica de inaugurare şi au dat startul lucrărilor noii staţii de tratare a apei. După ce a gustat din apa purificată, primarul a menţionat că aceasta a devenit mai calitativă şi mai bună la gust. „Acesta nu este doar meritul Primăriei şi al SA „Apă-Canal Chişinău”, ci al tuturor chişinăuienilor, care au achitat la timp facturile pentru apă. De asemenea ţinem să mulţumim tuturor partenerilor europeni pentru suportul lor şi sperăm că astfel Chişinăul va fi cu un pas mai aproape de standardele europene”, a menţionat edilul. Potrivit şefei laboratorului SA „Apă-Canal Chişinău”, Tamara Ciobanu, calitatea îmbunătăţită a apei se va reflecta pozitiv asupra sănătăţii consumatorilor. „Acum, în orice punct al oraşului, apa este transmisă şi dezinfectată de microorganismele periculoase pentru sănătate. Clorul este periculos pentru sănătatea omului, deoarece este o substanţă cancerigenă, iar acum acest lucru este evitat datorită noii metode moderne de tratare a apei cu hipoclorit de sodiu. Astfel şi alimentele pregătite cu această apă vor fi mai calitative”, a declarat Tamara Ciobanu. Pentru prima dată, în Moldova, această tehnologie a fost implementată în 2009, la Staţia de tratare din or. Vadul lui Vodă, demonstrându-se că această substanţă nu afectează mediul înconjurător. Metoda dată este utilizată cu succes în oraşe precum: Washington, Paris şi Moscova, dar şi în industria alimentară şi farmaceutică.
  • audio constantin becciev despra tratarea apei.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.