Unităţile administrativ-teritoriale vor contracta împrumuturi externe cu un grad de concesionalitate mai mare ca în cazul costului resurselor externe acordate de către creditorii comerciali. Modificări şi completări în cauză la Legea privind datoria publică, garanţiile de stat şi recreditarea de stat, au fost aprobate de Guvern. Deservirea datoriei va avea prioritatea faţă de alte obligaţii pecuniare ale bugetelor UAT şi toate plăţile aferente se vor efectua în termenele şi condiţiile angajamentelor asumate, indiferent de suma aprobată în bugetele respective pentru acest scop. UAT urmează să instituie şi să ţină Registrul datoriei şi Registrul garanţiilor date de acestea întreprinderilor în care deţin proprietate sau altor persoane juridice, transmite IPN.
Viceministrul finanţelor, Victor Barbăneagră, a spus că modificările vin să consolideze capacităţile UAT de gestionare a datoriilor. Într-un raport de audit al Curţii de Conturi, care se referea la gestionarea datoriei publice în 2012, se menţiona că 7 din 17 autorităţi executive ale UAT verificate au contractat împrumuturi externe şi interne pentru cheltuieli capitale cu încălcarea procedurilor şi modului stabilit de raportare.
Modificările aprobate de Guvern prevăd, de asemenea, elaborarea unui Program de management al datorie de stat pe termen mediu, care urmează a fi revizuit şi actualizat anual. Şi terminologia utilizată în acest domeniu este modificată. Astfel, noţiunea de datorie publică va fi schimbată prin datoria sectorului public. Datoria sectorului public constituie totalitatea datoriei de stat, datoriei unităţilor administrativ-teritoriale, datoria BNM, datoriile ce rezultă din împrumuturile interne ţi externe ale întreprinderilor de stat (municipale) şi a societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar public.
„Ne racordăm la terminologia şi modalităţile de prezentare statistică utilizate într-un ghid elaborat în comun de către 9 organizaţii internaţionale conduse de către FMI”, a spus viceministrul.
Soldul datoriei publice, pe nou soldul datoriei sectorului public, a constituit la 31 decembrie 2012 – 29 mlrd lei, înregistrând o creştere cu 4,1 mlrd lei faţă de 2011. Ponderea datoriei de stat în datoria sectorului public a fost de 73%. Ponderea datoriei sectorului public în Produsul Intern Brut a constituit 33%.
Datoria de stat la finele lunii iunie 2013 ce cifra la 22 mlrd lei, dintre care 15 mlrd lei datoria externă.