Daniel Ioniţă: România va continua să ajute cetăţenii Republicii Moldova

România va continua să ajute cetăţenii Republicii Moldova, iar opţiunile pro-estice ale unor politicieni nu vor constitui un impediment. Declaraţiile au fost făcute de către ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune PRO TV Chişinău, transmite IPN.

„Pentru a ajunge în UE, este nevoie de o consolidare a instituţiilor, de o creştere a capacităţii lor pentru a face faţă provocărilor”, a spus ambasadorul român. Totodată, Daniel Ioniţă a spus că este”surprins” de nostalgia sovietică pe care a remarcat-o la o parte din cetăţeni.

Diplomatul român a declarat că îl doare şi abordarea anti-NATO din partea societăţii moldoveneşti: „Este vorba de o lipsă de cunoaştere, când NATO este prezentat ca o structură militară. Aproape nimeni nu va putea să spună o propoziţie despre aportul NATO la distrugerea substanţelor chimice periculoase, care ani de zile le-a contaminat pământul şi le-a pus viaţa în pericol”.

Daniel Ioniţă a dat asigurări că cel târziu la începutul anului 2019 va fi finalizat gazoductul Iaşi-Chişinău, însă interconexiunea electroenergetică va dura până în 2021. „Ce ţine de energia electrică este un pic mai complicat. Este nevoie de o staţie de sincronizare, care este foarte costisitoare, de cel puţin o sută de milioane de dolari”,a precizat ambasadorul României.

Întrebat care este poziţia sa în legătură cu intenţia autorităţilor de la Chişinău de a trece la sistemul electoral mixt, Daniel Ioniţă a spus că „schimbarea sistemului electoral este un drept al unui stat suveran, însă „trebuie să se ţină cont de recomandările instituţiilor europene”. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.