Republica Moldova se bucură în România de o susținere transpartinică, iar în programul de guvernare al noului Executiv de la București se regăsesc proiecte ce vizează îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din Republica Moldova. Asigurările sunt date de ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. De Ziua Națională a României, diplomatul a menționat că relația dintre cele două state românești este una „de suflet”, notează IPN.
Ambasadorul României în Republica Moldova spune că noul Guvern de la București, condus de Nicolae Ciucă, are pregătite mai multe proiecte destinate cetățenilor Republicii Moldova.
„Republica Moldova beneficiază la București de o susținere transpartinică. Și dacă vă veți uita în programul de guvernare al noului Guvern de la București, veți vedea că în toate capitolele de guvernare există referiri explicite la Republica Moldova. E vorba despre proiecte care pot fi dezvoltate între ministerele de linie din România și cele din Republica Moldova, proiecte ce pot fi dezvoltate în folosul cetățenilor, proiecte care consolidează și mai mult această relație specială, de suflet dintre România și Republica Moldova” a spus ambasadorul Daniel Ioniță în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.
Diplomatul a trecut în revistă și multiplele proiecte finanțate în Republica Moldova de guvernele României. Potrivit lui Daniel Ioniță, educația și sănătatea rămân prioritățile-cheie în care România va continua să investească.
„Nu există nicio condiționalitate din partea României în ceea ce privește distribuirea în mod echitabil a asistenței pentru cetățeni. Există câteva domenii de excelență, domeniul educațional este unul din ele. România a ajutat Republica Moldova în renovarea a peste 1200 unități preșcolare. Cu bani din partea României se construiește acum o nouă aripă a liceului cu predare în limba română din Comrat, sunt mii de elevi și studenți din Republica Moldova care au beneficiat de-a lungul anilor de burse de studii din partea contribuabilului român. Domeniul sănătății este la fel unul prioritar, România a trimis ajutoare medicale substanțiale în Republica Moldova, precum și o echipa de medici de 42 de persoane, primul vaccin anti-COVID-19 tot din România a venit. În total, România a donat peste 506 mii de doze de vaccin”, a spus Daniel Ioniță.
Daniel Ioniță a mai menționat că au fost reluate contactele dintre cele două state la cel mai înalt nivel. Președintele României și cel al Republicii Moldova au avut 4 întrevederi în ultimul an. La 23 noiembrie, în timpul vizitei oficiale a președintelui Maia Sandu la București au fost semnate Foia de parcurs privind cooperarea moldo-română și Acordul de recunoaștere reciprocă a diplomelor, certificatelor de studii și titlurilor științifice.