Ziua Mondială a Educației, desemnată de UNESCO pentru a celebra munca lucrătorilor din învățământ, este sărbătorită la 5 octombrie. Ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a apreciat dedicarea, răbdarea și perseverența cadrelor didactice, în pofida dificultăților cu care se confruntă sistemul de învățământ din Republica Moldova, transmite IPN.
Într-un mesaj dedicat profesorilor și profesoarelor, educatorilor și educatoarelor, învățătorilor și învățătoarelor, ministrul și-a exprimat recunoștința pentru efortul pe care îl depun zi de zi în educarea tinerei generații. „Rolul Dumneavoastră este crucial atunci când discutăm despre modelarea prezentului și viitorului aceste țări. Doar împreună vom putea edifica o societate prosperă, pașnică, solidară, liberă și puternică”, a subliniat Dan Perciun.
Ministrul și-a exprimat recunoștința față de cadrele didactice, menționând că sub presiunea unei lumi schimbătoare, anume profesorii rămân garantul stabilității și asigură continuitatea moștenirii valorilor culturale și spirituale ale strămoșilor noștri. „În același timp, vă mulțumesc că sunteți deschiși să preluați practici moderne de predare pentru a răspunde nevoilor de învățare a elevilor de astăzi. Rămân încrezător că veți reuși să contribuiți la dezvoltarea și realizarea potențialului copiilor noștri, astfel încât aceștia să devină cetățeni demni ai Republicii Moldova. Echipa Ministerului Educației și Cercetării va depune tot efortul pentru a vă sprijini în acest parcurs, deloc ușor”, a declarat Dan Perciun.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), în anul de studii 2022 – 2023 în Republica Moldova activează 46,3 mii de cadre didactice, majoritatea fiind femei – peste 86%. Salariul mediu lunar este de 8 417 lei. Cei mai mulți profesori își desfășoară activitatea în învățământul primar și secundar – peste 56%. Totodată, 8% din cadrele didactice din învățământul primar și general au vârsta de până la 30 de ani, iar aproape 21%, au vârsta de 60 de ani și peste. Cei mai mulți profesori din învățământul primar și general sunt cei de limba și literatura română – aproape 2700, limbi străine – puțin peste 2600, matematica – puțin peste 1800.