Dan Perciun: Bani vor ajunge - statul nu se va împrumuta pentru a oferi compensații

Statul nu se va împrumuta pentru a oferi compensații, deoarece beneficiază de asistența partenerilor externi și o bună parte a banilor care vin din exterior sub formă de granturi vor fi direcționați pentru a acoperi acest efort financiar. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, deputat al fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, la dezbaterea publică „Compensațiile pe timp de criză. S-a putut și mai mult? Cine ar fi putut mai mult, din ce surse și cu ce preț?”, organizată de Agenția de presă IPN.

Dan Perciun a menționat că programul „Ajutor la contor” din acest an privind acordarea compensațiilor a făcut un pas înainte, comparativ cu cel din anul trecut, oferind și compensați la electricitate

„În sistem a fost introdus și acest furnizor. Astfel, primele două categorii, persoanele foarte vulnerabile și vulnerabile vor beneficia și de compensații la electricitate. În mare parte, acest lucru s-a făcut pentru a oferi și locuitorilor din mediul rural, care predominant se vor încadra anume în aceste două categorii, pentru că din păcate sărăcia este mai reprezentativă în mediul rural, vor beneficia de compensații la electricitate în facturile pe care le vor primi, în special începând cu luna decembrie. Aș face o mențiune aici: având în vedere că Premier Energy facturează permanent, nu la o anumită data, pentru luna noiembrie se va acumula un sold care va fi reflectat în facturile din luna decembrie, nu există o altă posibilitate tehnică de a face acest lucru, dar de principiu majoritatea covârșitoare a consumatorilor de electricitate din mediul rural vor beneficia de acest suport”, a adăugat Dan Perciun.

Potrivit lui Dan Perciun, guvernarea a încercat să facă în așa fel încât, puse cap la cap, compensațiile și ajutorul pentru perioada rece a anului să asigure posibilitatea achitării facturilor.

„Bineînțeles că tarifele sunt semnificative. Este o situație excepțională din cauza circumstanțelor din regiune, a războiului prin care noi toți trecem și cred că ar însemna să ne amăgim dacă am fi totalmente detașați de ceea ce se întâmplă. Ar însemna să fim într-o realitate paralelă, să nu înțelegem că războiul ne afectează. Cred că unii cetățeni, poate, au încă aceste dubii și neclarități, dar deconectările la energia electrică din ultimele două săptămâni pe mulți i-au trezit la realitate.”, a declarat deputatul.

Dan Perciun menționează că acest program de compensare a facturilor se ridică la cinci miliarde de lei și asta este de două ori mai mult decât a fost oferit anul trecut în aceleași scopuri.

„Este vorba doar de compensații în factură. Pe lângă asta există acel ajutor pentru perioada rece a anului care se mai ridică încă la un miliard de lei. Deci, vorbim cumulativ de vreo șase miliarde de lei pe care statul le alocă în acest sens, este aproape jumătate din tot fondul de pensii, care iarna aceasta va fi direcționat către compensații”, a adăugat deputatul.

Întrebat dacă vor fi suficienți bani pentru a oferi compensații în contextul în care tarifele la resursele energetice ar putea să mai crească, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie a dat asigurări că surse financiare statul are.

„Bineînțeles că bani vor ajunge. Banii vor fi alocați din bugetul de stat, dar și din asistența externă. De exemplu, Germania ne-a dat 40 de milioane de euro, Italia, Elveția și Suedia urmează să ne dea circa 22 de milioane de euro, UE - 75 de milioane de euro. O bună parte a acestor bani sunt direcționați spre oferirea compensațiilor”, a declarat Perciun.

Potrivit deputatului PAS, statul nu se va împrumuta pentru a putea oferi compensații la contor, întrucât beneficiază de asistența partenerilor externi și o bună parte a banilor care vin din exterior vor fi direcționați pe acest segment. Oficialul a precizat că statul se împrumută doar pentru a putea face investiții, însă, la fel, de pe piața externă. 

„Banii sunt din granturi. Doar grantul din partea Germania ne permite să acoperim integral compensațiile pentru luna noiembrie. În același timp, țara se creditează ieftin pentru a investi în infrastructură și energetică. De exemplu, credite pentru modernizarea Căilor Ferate, pentru termoizolarea clădirilor ș.a. Atâta timp cât aceste credite sunt folosite pentru investiții, ele nu trebuie să ne sperie, asta este o chestiune normală. Depinde pentru ce le folosim și la ce preț ne credităm”, a mai spus deputatul PAS, Dan Perciun.

Dezbaterea publică la tema „Compensațiile pe timp de criză. S-a putut și mai mult? Cine ar fi putut mai mult, din ce surse și cu ce preț?”, organizată de IPN, a fost ediția a 268-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE