Dacă statul nu poate oferi îndemnizaţii decente – să nu creeze restricţii, ombudsman
În cazul în care statul nu are posibilitatea să plătească îndemnizaţii decente pentru îngrijirea copiilor pe perioada concediilor de maternitate, trebuie, cel puţin, să le ofere mamelor posibilitatea să obţină venituri suplimentare – este de părere avocatul parlamentar, Aurelia Grigoriu. Declaraţia a fost făcută în contextul în care unei femei din raionul Hânceşti i s-a cerut să întoarcă statului îndemnizaţia pentru îngrijirea copilului pe care a primit-o timp de un an, în total 3900 de lei, pentru că s-a angajat în câmpul muncii în perioada concediului de maternitate, transmite Info-Prim Neo.
Femeia spune că a fost nevoită să se angajeze femeie de serviciu, cu un salariu de 600 de lei, deoarece îndemnizaţia pentru îngrijirea copilului, în mărime de 300 de lei lunar, nu acoperea necesităţile familiei. Soţul său, fiind bolnav, nu lucrează.
Solicitată de Info-Prim Neo, Aurelia Grigoriu, avocat parlamentar, a menţionat că îndemnizaţia de 300 de lei lunar nu acoperă minimul de existenţă pentru un copil. Şi, în condiţiile în care statul nu poate oferi protecţie socială adecvată, se impune adoptarea unor măsuri suplimentare de susţinere socială a mamei şi copilului.
Aurelia Grigoriu a declarat că se examinează nu doar acest caz, ci situaţia per ansamblu pe ţară. Concomitent, sunt elaborate recomandări pentru organele de resort. „Se studiază problema – câte mame au fost şi câte mai sunt nevoite să întoarcă banii statului în urma unor astfel de situaţii. Vom propune modificări a legislaţiei în acest sens”, a notat Aurelia Grigoriu.
Avocatul parlamentar a explicat că în Moldova nu există o lege care garantează minimul de existenţă. Este doar o hotărâre de guvern care prevede formula de calculare a minimului de existenţă. Centrul pentru Drepturile Omului, încă în anul 2010, a venit cu unele recomandări către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în urma căror a fost elaborat un proiect de lege cu privire la stabilirea şi garantarea minimului de existenţă, care în prezent este în proces de dezbateri. Aurelia Grigoriu a mai spus că, în cazul în care vor fi depistate fapte de încălcare a drepturilor mamei şi copilului, cazul poate fi soluţionat în judecată.
Potrivit legislaţiei în vigoare, pe parcursul concediului de maternitate persoanele neasigurate primesc câte 300 de lei lunar pentru o perioadă de un an şi jumătate din bugetul de stat. Persoanele asigurate primesc lunar o sumă calculată din cuantumul salariului, pentru o perioadă de până la 3 ani, bani alocaţi din bugetul de stat de asigurări sociale.