Dacă e să aleagă între UE şi CSI, Moldova e îndemnată să meargă pe calea integrării europene, opinii

Republica Moldova trebuie să păstreze relaţiile cu statele din CSI, deoarece are doar de câştigat având comerţ atât cu Vestul, cât şi cu Estul. Cu toate acestea, dacă ar fi să aleagă între integrarea în UE şi păstrarea calităţii de membru CSI, trage mai tare la cântar integrarea în Uniunea Europeană. Despre aceasta au discutat invitaţii la emisiunea „Fabrika” de la Publika TV, în contextul iniţiativelor legislative ale deputaţilor liberali şi celor liberali-reformatori privind denunţarea Acordului de aderare la CSI de către Moldova, transmite IPN.

Deputatul liberal-reformator, Valeriu Saharneanu, s-a întrebat ce câştig are Republica Moldova din colaborarea economică de moment în condiţiile când este într-un blocaj impus de Rusia în raport cu vinul moldovenes. „Rusia mereu a avut grijă ca Moldova să aibă probleme mai ales din punct de vedere economic. Suntem foarte aproape de malul salvator – asocierea cu UE”, a menţionat parlamentarul.

Valeriu Saharneanu a adăugat că Rusia încă din 2006 impune Moldovei anumite regimuri comerciale drastice, iar de atunci moldovenii şi-au reiorientat pieţele, nu mai depind doar de Rusia. „Până acum la summiturile CSI doar probleme ideologice au fost promovate. În rest CSI nu a fost decât o formă de a menţine protectoratul rus asupra statelor post-sovietice. Georgia a ieşit în 2008, Ucraina acum este pe cale să abandoneze această comunitate. Vrem tratate de prietenie cu Rusia şi cu alte state, am anunţat că ne asociem cu UE şi cred că nu vom prejudicia economia, dacă părăsim CSI”, a încheiat deputatul.

Valeriu Munteanu, deputat liberal, spune că nu este foarte uşor să părăseşti Comunitatea Statelor Independente. „Conform acordului ratificat lepădărea de această structură amorfă poate avea loc după un an de la comunicarea că avem această intenţie. Dacă se va susţine intenţia noastră, abia după un an aceasăt ieşire se va produce la modul efectiv. Cea mai mare greşeală de la începutul anilor 90 a fost că politicienii nu s-au reorientat şi au acceptat să participe la crearea acestui monstru care doar urmărea să păstreze influenţa Rusiei asupra statelor post-sovietice”, a spus parlamentarul liberal.

Vicepreşedintele Parlamentului, Andrian Candu, deputat democrat, a spus că atunci când deputaţii vin cu astfel de propuneri trebuie luate în vedere toate aspectele. „Când vrem să atragem investitori străini, noi trebuie să arătăm că Moldova este un pod între est şi vest. Investitorii europeni trebuie să ştie că pot să-şi exporte produsele inclusiv în statele CSI şi invers. Când vorbim de CSI nu avem în vedere doar Rusia, ci şi Belarus, Kazahstan etc”, a menţionat deputatul.

Andrian Candu a mai spus că oficialii europeni singuri recomandă moldovenilor să profite de relaţiile comerciale cu statele CSI. „Vrem să ne apropiem de piaţa UE, dar e păcat să dăm cu piciorul în piaţa CSI. Când urmează să obţinem regim liberalizat de vize cu UE, e păcat să dăm cu piciorul în posibilitatea oamenilor de a circula fără vize în statele CSI”, a încheiat oficialul.

Expertul constituţional Nicolae Osmochescu, a apreciat că CSI s-a transformat dintr-o organizaţie politico-economică mai mult în una politico-militară. Acesta a adăugat că, analizând oportunităţile pe care le oferă aderarea la UE şi păstrarea calităţii de membru CSI, cântarul trage mai mult spre UE. Expertul este de acord că relaţiile trebuie păstrate, însă doar în baza tratatelor bilaterale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE