Dacă duminică s-ar organiza alegeri, 28,5% dintre alegători nu ar şti pentru cine să voteze

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, 28,5% dintre alegători nu ar şti pentru cine să voteze – arată un sondaj de opinie, prezentat de către Centrul de Cercetare Sociologică din Moldova, într-o conferinţă de presă la IPN. Cercetarea a vizat un eşantion de 1100 de persoane, fiind efectuată în perioada 26 mai – 10 iunie.

Preşedintele Centrului de Cercetare Sociologică, Sergiu Raevschi, a comunicat că 26,2% dintre respondenţi au spus că ar vota pentru PCRM. În Parlament ar mai ajunge: PLDM (17,1% sufragii), PDM (9,9%) şi PL (7,2%).  PLR (4,2%), Mişcarea „Antimafie” (1,7%), PSRM (1,3%) şi alte formaţiuni nu ar acumula suficiente voturi pentru a accede în legislativ.

37% dintre respondenţi au spus că au cea mai mare încredere în premierul Iurie Leancă. Acelaşi procentaj l-a acumulat şi primarul capitalei, Dorin Chirtoacă. În preşedintele PDM, Marian Lupu, au încredere 25% dintre cetăţenii intervievaţi, iar în preşedintele legislativului, Igor Corman, 23%. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, se bucură de încrederea a  22% din respondenţi. În preşedintele PLDM, Vlad Filat, au încredere 21% dintre intervievaţi. Şeful statului, Nicolae Timofti, a acumulat 21%; omul de afaceri, Ion Sturza – 18%, iar liderul PLR, Ion Hadârcă – 18%.

Expertul economic, Dumitru Stratan, a menţionat că, potrivit sondajului, 46% dintre respondenţi doresc aderarea la UE, alţi 32% doresc ca Republica Moldova să se integreze în Uniunea Vamală, iar 22% reprezintă indecişii. La întrebarea dacă Republica Moldova trebuie să adere la NATO, 48% au spus că nu, 43% ar aprobat această decizie, iar 9% dintre respondenţi nu ştiu.

Direcţia în care merge Republica Moldova este considerată greşită de 39% dintre respondenţi. 31% dintre cetăţeni au spus că Moldova merge într-o direcţie bună, iar 30% nu pot aprecia. Pentru 24% dintre cetăţeni principala problemă este sărăcia. 17% sunt preocupaţi de lipsa locurilor de muncă, 16% sunt îngrijoraţi de corupţie. Totodată, 14% sunt alarmaţi de preţul la produsele alimentare. Ceilalţi sunt preocupaţi de preţul la serviciile comunale, preţurile la serviciile de educaţie şi medicină, birocraţia, infrastructura, etc.

Cetăţenii au mai fost întrebaţi cine şi-ar dori să fie preşedintele Republicii Moldova. 34% au spus că îl doresc ca lider pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. 28% doresc să o vadă în fruntea Moldovei pe cancelarul german, Angela Merkel, iar 13% pe preşedintele Belarusului, Alexandr Lucaşenco. 11% ar dori ca preşedintele României, Traian Băsescu, să fie liderul republicii. Tot, 11% au optat pentru preşedintele SUA, Barak Obama şi 1% l-au ales pe premierul britanic, David Cameron.

La întrebarea dacă sunt de acord cu decizia Curţii Constituţionale cu referire la limba română, 16% dintre respondenţi au spus că sunt total de acord. 38% susţin că le este indiferentă decizia, iar 37% spun că limba de stat trebuie să fie moldovenească.

La întrebarea despre identitatea etnică, 38% dintre cetăţeni au spus că sunt moldoveni care vorbesc limba moldovenească; 34% au spus că sunt moldoveni, dar vorbesc limba română; 11% dintre cetăţeni au spus că sunt români şi vorbesc româneşte. Alţii 7% au spus că sunt moldoveni care vorbesc limba rusă; 4% sunt ruşi care vorbesc limba rusă; 2% dintre cetăţeni sunt ruşi care vorbesc limba moldovenească.

Sondajul a fost realizat de către 25 de tineri voluntari. Cercetarea a fost efectuată în 57 de localităţi şi are o marjă de eroare de +/- 3%. Centrul de Cercetare Sociologică din Moldova este o organizaţie non-guvernamentală, fondată în 2010.

  • sergiu raevschi despre participarea la alegerile parlamentare.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.