Dacă ar exista comunicare, multe probleme ar dispărea. Interviu Info-Prim Neo cu directorul Agenţiei Teritoriale Chişinău a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Nicolae Tafuni
[– Avem semnale de la agenţi economici că trebuie să activeze, în fiecare lună, poliţele de asigurare ale angajaţilor prin cumul. Este o procedură nouă?]
– Nu este necesar ca reprezentanţii agenţiilor economici, contabilii sau alte persoane, să se prezinte la Agenţia Teritorială de Asigurări în Medicină în fiecare lună pentru a activa poliţele angajaţilor prin cumul. Necesitatea apare doar dacă în lista angajaţilor care lucrează prin cumul intervin modificări, adică dacă sunt angajate persoane noi sau dacă se desfac contracte de muncă. În cadrul legal existent este stipulat clar acest lucru. Astfel, în Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, din februarie 1998, în articolul 12, punctul 3, este prevăzută realizarea de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină a asigurării obligatorii de asistenţă medicală a cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv a celor angajaţi prin contract individual de muncă, a cetăţenilor străini şi apatrizilor care domiciliază pe teritoriul Moldovei. În completare la lege, există o hotărâre a guvernului care, la capitolul A, punctul 9, stipulează prezentarea de către angajator Agenţiei Teritoriale a listelor de evidenţă nominală a persoanelor asigurate şi modificările la acestea până la data de 7 a lunii următoare celei în care s-au produs aceste modificări. În cazul neprezentării listelor de evidenţă nominală în termenele stabilite, persoanelor cu funcţii de răspunde ale angajatorului li se va aplica sancţiunile administrative prevăzute de legislaţia în vigoare. Aceasta este prevăzut în punctul 10 al hotărârii respective.
[– Să modelăm o situaţie...]
– M-am referit la cadrul legislativ existent, ca să înţeleagă toţi că prezentarea acestor liste nu este un moft al nostru. De obicei, contabilii sau alţi reprezentaţi ai angajatorului, trebuie să prezinte modificările ce au apărut în lista de evidenţă a persoanelor asigurate până la data de 7 a lunii următoare angajării prin cumul. Chiar dacă perioada de cumul a fost de 2-3 zile, pentru efectuarea unui anumit volum de lucru, poliţa se activează pe două zile şi după două zile este dezactivată. Acestea sunt regulile. Şi ele nu au fost stabilite întâmplător. Am avut cazuri când persoana care lucra prin cumul a fost redusă de la serviciul de bază, poliţa de asigurare i-a fost dezactivată, iar la locul unde lucra prin cumul nu-i fusese activată. Se întâmpla în momentul în care persoana avea nevoie de o intervenţie chirurgicală complicată. Această procedură de activare a poliţei este şi o modalitate de protejare a angajatului, a persoanelor asigurate.
[– Deci, dacă nu intervin schimbări în lista de evidenţă nominală a persoanelor care plătesc contribuţii de asigurări obligatorii de asistenţă medicală, nu este necesar să fie prezentate aceste liste?]
– Exact, activarea poliţelor se face numai când în listă intervin modificări, aceste urmează să fie trecute în sistemul informaţional automatizat de evidenţă a persoanelor care deţin poliţe.
[– De ce se interpretează altfel lucrurile, dacă legislaţia prevede clar procedura?]
Unii agenţi economici nu doresc să se informeze. Există site-ul Agenţiei Teritoriale, unde sunt extrase din prevederile legislative, din hotărârile guvernului, unde este descrisă procedura de activare a poliţelor. Mai mult, sunt liste-tip de evidenţă nominală, reprezentanţii agenţilor economici nici nu trebuie să vină la noi, ei accesează site-ul şi scot la imprimantă acest formular, dar sunt şi altele, le completează şi le aduc la noi. Pe site mai sunt afişate o mulţime de informaţii utile pentru agenţii economici. Şi încă ceva: înainte de a veni la noi, de ce agenţii economici ce nu consultă juriştii, economiştii, alţi specialişti?
[– Majoritatea semnalelor parvin de la întreprinderile mici. Acestea nu au servicii juridice.]
– Nu e nevoie să aibă serviciu juridic fiecare întreprindere care angajează, de exemplu, 10 persoane, 3 dintre care sunt prin cumul. Are jurişti Agenţia Teritorială de Asigurări în Medicină. Există un birou de informaţii, sunt materiale afişate pe panouri. Juriştii noştri pot fi consultaţi, nu există nicio problemă. Programare se face tot prin internet, ca agenţii economici să nu stea la coadă. Dacă ar exista o comunicare binevoitoare şi eficientă cu angajaţii Agenţiei Teritoriale Chişinău a CNAM, multe probleme ar putea fi soluţionate pe loc. Însă agenţii economici lasă totul pentru ultima sută de metri şi vor ca toate problemele să fie soluţionate imediat, lucru care este aproape imposibil.
[– Cu persoanele fizice aveţi mai puţine probleme de genul acesta. Mă refer la acele persoane care vin să procure individual poliţe de asigurare?]
– Probleme există, deşi ne-am străduit să facem un grafic, să afişăm orele de primire, am făcut şi un ghişeu special pentru primirea persoanelor în etate, a invalizilor şi a pensionarilor. Pensionarii, de fapt, au mai multă răbdare, dar preferă să vină la noi într-un anumit segment al zilei. Facem ce putem, dar loc pentru mai bine există. Am fi bucuroşi ca oamenii să apeleze mai mult la internet, să aibă încredere că întrebările lor ajung la noi, chir dacă nu vin să stea o oră sau două sub uşă.
[– Apropo de persoanele care nu sunt încadrate în câmpul muncii. Au mai rămas câteva zile în care mai pot procura poliţe de asigurare pentru anul curent cu preţ redus. Care este situaţia în acest moment?]
– Vreau să reamintesc că pentru anul curent prima de asigurare în sumă fixă, calculată prin aplicarea primei de asigurare în formă procentuală la salariul mediu anual, este de 2478 de lei. Dacă poliţa este procurată până la 31 martie, persoanele neangajate (dar aici intră şi fondatorii de întreprinderi individuale, cele care iau în arendă sau folosinţă terenuri agricole sau mijloace de transport, încăperi sau alte bunuri, titularii de patentă, alte persoane fizice neangajate cu domiciliul în Republica Moldova) beneficiază de o reducere de 50 la sută. Adică obţin poliţa cu 1239 de lei. Pentru proprietarii de terenuri agricole, indiferent dacă au dat aceste terenuri în arendă sau în folosinţă pe bază de contract, este prevăzută o reducere de 75%. Astfel că preţul poliţei este de 619,50 lei 50. Spre regret, la data de 25 martie, numărul persoanelor fizice care au procurat poliţe de asigurare medicală este de doar 6000. La data respectivă a anului trecut erau procurate 8000 de poliţe, dar în general în 2009 au fost procurate 9200 poliţe în sumă fixă (pe raza Agenţiei). Şi aici trebuie să reamintesc că, după 31 martie, procedura de procurare a poliţelor este mult mai anevoioasă. Solicitantul trebuie să prezinte o cerere, după care angajaţii noştri întocmesc un protocol, îl trimit instanţei de judecată, această aprobă decizia de sancţionare pentru întârziere şi, după ce solicitantul achită sancţiunea în valoare de 0,1% din costul total al poliţei pentru fiecare zi întârziere, poate procura poliţa la preţul de bază, 2478 de lei.
[– Există asemenea peroane?]
– Anual avem câte 600-900 de persoane care procură poliţe după ce plătesc sancţiunile aplicate. Majoritatea sunt persoane care au avut de suferit în accidente, tratamentul acestora durează şi este costisitor, iar lipsa poliţei de asigurare reprezintă o mare problemă.
[– Prin ce se explică reducerea numărului de persoane care procură poliţe de asigurare medicală în sumă fixă?]
– Accesul la medicina primară a devenit gratuit pentru toate persoanele, inclusiv pentru cele care nu sunt asigurate. Adică persoanele neasigurate pot să beneficieze de consultaţiile medicului de familie, lor le pot fi prescrise medicamente compensate, unele investigaţii de urgenţă, de asemenea, sunt gratuite. Dar noi sfătuim insistent ca persoanele fizice neangajate şi din acele categorii nominalizate să procure poliţe de asigurare, căci medicina primară nu prevede tratament în spital, inclusiv în cazul unor traumatisme grave, maladii cronice, care au dat complicaţii, intervenţii chirurgicale şi alte tratamente care costă foarte scump şi fără poliţă este greu ca ele să fie suportate de persoana respectivă sau de familia acesteia.