CVR propune instituirea unei entități care să monitorizeze implementarea Programului de susținere a romilor

Comunitatea romă sugerează numirea unei entități în cadrul administrației publice centrale care va avea misiunea de coordonare intersectorială și monitorizare a nivelului de implementare a acțiunilor asumate prin Programul de susținere a romilor 2022-2025, în cele 60 de localități dens populate de romi. Recomandarea vine în contextul relevării unei rate înalte a neincluziunii copiilor romi în sistemul educațional, urmare a monitorizării implementării acțiunilor din Program.

Ion Duminică, expert și membru CVR, a declarat, într-o conferință de presă la IPN s-a constatat că rata de de incluziune în instituțiile de educație timpurie în cazul copiilor de 6 ani este de 23%, 7-16 ani – 39,5%. Discrepanțe considerabile dintre datele livrate de instituțiile din domeniul educației și mediatorii comunitari romi aferente ratei de incluziune școlară au fost depistate la Edineț. Acolo autoritățile din educație au relatat că 100% dintre copiii de etnie romă cu vârsta de 7-16 ani sunt integrați în procesul educațional, pe când mediatorii au raportat că ar fi integrați în procesul educațional 12,5%. Urmează cu factorii de decizie să fie identificați copiii care nu sunt integrați în procesul educațional. Cea mai mică rată de incluziune școlară este în orașul Otaci, Ocnița, unde 5,7% dintre copii sunt școlarizați, indformații oferite de administrația publică de nivelul II.

Comunitatea romă recomandă autorităților responsabile de educație, în colaborare cu reprezentanții romilor și organizațiile internaționale, să elaboreze și susțină proiecte de acces echitabil la educație pentru copiii romi. De asemenea, e nevoie de angajarea asistenților socio-educaționali pentru a monitoriza implicarea continuă în procesul de educație obligatorie a copiilor defavorizați romi.

Ion Duminică constată că comunitatea romă nu este una care generează probleme interetnice, ci este o comunitate cu profil social complex de vulnerabilități intersectoriale. În ultimii 20 de ani s-a abordat comunitatea romă strict din profilul interetnic, promovarea culturii interetnice, dar s-a omis problema intersectorială a comunității, ceea ce a făcut ca ea să devină o comunitate cu profiul social complex de vulnerabilități intersecotriale.

Marin Alla, director executiv la Coaliția Vocea Romilor (CVR), a declarat că Coaliția este acea instituție care își dorește și este creată cu scopul ca în Moldova comunitatea de romi să aibă o voce comună pentru factorii de decizie, instituții publice. În 2022, Guvernul a aprobat hotărârea de Guvern 576, în care se vorbește despre Programul de susținere a romilor din Republica Moldova. Spre regret, acest program, fiind monitorizat, arată că Programul practic nu este implementat. De asemenea, consideră că sunt create condiții nefaste pentru un trai decent a locuitorilor de etnie romă, se creează premise de a nu fi integrați în societate și de a nu fi activi.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.