CVR: Programul pentru susținerea populației de etnie romă nu conține principalele recomandări

Deși au muncit cot la cot pentru elaborarea Programului pentru susținerea populației de etnie romă din Republica Moldova pentru anii 2022-2025, într-un final în document nu au fost incluse principalele recomandări. O spun reprezentanții Coaliției Vocea Romilor, din care fac parte 35 de organizații non-guvernamentale rome. De asemenea, ei sunt indignați de faptul că în componența grupului de lucru, desemnat pentru implementarea Programului, nu au fost delegați membri ai societății civile rome.

„În cazul dat noi vedem o atitudine a autorităților publice centrale care ne ignoră pe noi ca societate civilă. Am spus și repet, nu suntem necunoscuți, ci suntem cei care am lucrat cot la cot, ședință după ședință, online, live – ne întruneam pentru a consulta toate instituțiile statului pentru ca să facem împreună un document bun care să poată să fie implementat. Este clar intenția vădită a autorităților de a nu implementa acest program, care este doar o bifă pentru instituțiile internaționale”, a declarat într-o conferință de presă la IPN, Valeriu Căldăraru, director executiv al Asociație Naționale a Mediatorilor Comunitari, parte a CVR.

Valeriu Căldăraru a menționat că sunt foarte multe acțiuni propuse de Coaliția Vocea Romilor care nu au fost indicate în Program. Potrivit lui, s-au luat în calcul unele recomandări, dar nu și cele mai importante. De exemplu, în noul Program iarăși practic nu sunt indicate resursele financiare, ceea ce face de fapt imposibilă implementarea Programului.

Directorul ANMC a precizat că unul dintre domeniile neglijate ține de mediatorii comunitari, care de fapt reprezintă cea mai importantă verigă pentru a susține și pentru a schimba viața romilor la nivel local și național. În Program este doar o singură acțiune pe domeniul mediatorilor unde este indicată resursa financiară. Este vorba despre o sumă de 15 mii de lei, care trebuie acordată pentru a organiza o întâlnire cu mediatorii comunitari. În opinia sa, suma este foarte mică.

De asemenea, spune Valeriu Căldăraru, a fost propus și au fost multe discuții referitor la crearea la nivelul administrației publice locale a unei secții pentru implementarea politicilor pentru romi. Însă tot ce s-a acceptat este efectuarea unei analize despre o eventuală creare.

„Cum poate fi înlăturată CVR din procesul în care se decide referitor la acțiunile care trebuie să îmbunătățească viața socio-economică a populației de etnie romă? Haideți să terminăm cu acestei bife. Dacă ne uităm în noul program, majoritatea acțiunilor ar trebui să fie implementate cu suportul mediatorului comunitar. Acest fapt ar însemna o muncă înzecită pentru mediator. Dar un mediator primește un salariu de trei mii de lei. Chiar și cel care păzește primăria are un salariu mai mare, însă responsabilitățile mediatorului sunt enorme. Respectiv, în Program nu s-a inclus ajustarea cadrului legal pentru creșterea salariului pentru mediator”, a notat Valeriu Căldăraru.

Directorul executiv al Coaliției Vocea Romilor, Marin Alla, a declarat că Programul pentru susținerea populației de etnie romă din Republica Moldova pentru anii 2022-2025 nu a fost coordonat corect și nici nu a fost definitivat, astfel încât să se țină cont și de viziunile și doleanțele societății civile rome.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul Agenției de presă IPN „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor de rezonanță de presupusă injustiție”. Agenția nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă. IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.