Curtea de la Strasbourg a declarat inadmisibilă cererea lui Oleg Voronin
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat inadmisibilă cererea lui Oleg Voronin împotriva Republicii Moldova. Fiul fostului preşedinte moldovean a invocat în cererea către Curtea de la Strasbourg că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, dreptul la viaţa privată şi dreptul la recurs efectiv în cadrul instrumentării dosarului cu privire la tranzacţiile băneşti efectuate de pe cardul său bancar, transmite Info-Prim Neo.
,,Această decizie demonstrează încă o dată că actualul guvern îşi exercită mandatul în conformitate cu legea, că nu comite abuzuri şi nu utilizează instrumentele coercitive ale statului pentru ase răfui sau intimida pe cineva”, a declarat marţi, 27 iulie, la un briefing de presă ministrul justiţiei, Alexandru Tănase. Ministrul a mai spus că toţi cei care au încălcat legea trebuie să fie pregătiţi că ar putea fi traşi la răspundere.
Potrivit lui Alexandru Tănase, din septembrie 2009 (pe 25 septembrie a avut loc învestirea Guvernului Filat – n.r.) şi până în prezent nu au fost sesizate încălcări ale drepturilor omului în Moldova. Totodată, Guvernul urmează să achite despăgubiri pe mai multe decizii de condamnare a Republicii Moldova de către CEDO, dosarele fiind din timpul fostei guvernări.
Fiul lui Vladimir Voronin a acţionat Republica Moldova la CEDO după ce Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) a deschis un dosar penal privind evaziunea fiscală şi spălarea de bani. Urmărirea a fost pornită în legătură cu faptul că, în anii 2008-2009, Oleg Voronin a cheltuit peste hotarele ţării 5,36 milioane de dolari, echivalentul a 67 de milioane de lei, deşi în declaraţia sa pe venit anul trecut se indică doar 4 milioane de lei.
La solicitarea reclamatului, CEDO a examinat cererea în regim de urgenţă. Curtea a constatat că aceasta nu relevă nicio aparenţă de încălcare a drepturilor şi libertăţilor garantate de Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale. Decizia CEDO este definitivă şi irevocabilă, şi nu poate fi contestată în Marea Cameră a CEDO şi nici la orice altă autoritate.