Curtea de Conturi nu a constatat denaturări semnificative în evidența executării BASS

Curtea de Conturi nu a constatat denaturări semnificative în organizarea și evidența executării bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) de către Casa Națională de Asigurări Sociale. Este concluzia auditului financiar pe marginea Raportului Guvernului privind executarea BASS în anul 2017, prezentat în ședință publică pe 29 mai, transmite IPN.

Echipa de audit menționează că în 2017 a fost inițiată reforma sistemului de pensii, exprimată prin transmiterea către CNAS a atribuțiilor de stabilire și plată a pensiilor și indemnizațiilor pensionarilor din rândul structurilor de forță (1087,2 milioane de lei), precum și efectuarea valorizării pensiilor pentru limită de vârstă și de dizabilitate (111,1 milioane de lei). A fost modificat și modul de stabilire a pensiilor. Chiar dacă au fost prevăzute termene de preluare a atribuțiilor de plată a pensiilor și prestațiilor sociale pensionarilor din rândul structurilor de forță, trei autorități nu au definitivat procesul de transmitere a dosarelor și documentelor către CNAS nici până la momentul actual. Totodată, nu a fost asigurată plenitudinea informațiilor, fiind constatată insuficiența probelor necesare pentru verificarea corectitudinii pensiilor stabilite anterior.

Echipa de audit constată că valorizarea pensiilor s-a efectuat în termenele stabilite, fiind însă atestate unele situații incerte privind recalcularea și evidența pensiilor. CNAS nu deține suficiente pârghii de restituire integrală a sumelor transferate după decesul beneficiarilor. De asemenea, în Raportul de audit se menționează că, începând cu anul 2018, CNAS nu mai deține atribuția de control al corectitudinii stabilirii, calculării şi plăţii indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă. Nu este reglementat nici modul de inițiere, efectuare a controalelor în domeniu, precum și de transmitere a informațiilor privind rezultatele acestora, pentru justificarea cheltuielilor necesare controalelor.

În opinia echipei de audit, deficiențele constatate au fost cauzate de instituirea unor termene foarte restrânse (3-5 zile) de realizare a politicilor, pentru procese complexe, care necesitau nu doar organizarea activităților, ci și ajustarea sistemului informațional al CNAS. În contextul constatărilor de audit, au fost formulate recomandări adresate ministerelor de resort privind reglementarea domeniilor conform atribuțiilor delegate. CNAS urmează să-și îmbunătățească activitatea și să perfecționeze sistemul de control intern, prin instituirea unor activități de control suplimentare și reglementări interne

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.