Curtea de Conturi atestă nereguli la remunerarea angajaţilor din aviaţia civilă
{Erată: În primul paragraf, „transferaţi în anii 2010-2011 din buget la salarizarea angajaţilor” se înlocuieşte cu „direcţionaţi în anii 2010-2011 spre salarizarea angajaţilor întreprinderilor din aviaţia civilă”}
Din peste 500 mln lei, direcţionaţi în anii 2010-2011 spre salarizarea angajaţilor întreprinderilor din aviaţia civilă, 70% reprezintă diverse sporuri şi premii – arată un raport al Curţii de Conturi. „Fiecare întreprindere are regulamentul său intern de salarizare, dar în toate partea cea mai mare a salariului o constituie sporurile la salariu şi premiile, care se acordă fără aplicarea unor criterii clare comensurabile”, a menţionat auditorul Violeta Andrieş, controlor superior de stat, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit raportului de audit, administratorul ÎS „Aeroportul Internaţional Chişinău” a fost remunerat cu 827 mii lei – salariu, sporuri şi premii. În doi ani acesta a avut 31 de deplasări peste hotarele republicii, pentru care din mijloacele întreprinderii i s-au plătit 400 mii lei. „La remunerarea angajaţilor au fost admise nereguli, care au cauzat Aeroportului Internaţional Chişinău cheltuieli nejustificate de 900 mii lei. În lipsa unor indicatori la evaluarea performanţelor angajaţilor, le-au fost achitate premii în sumă de 23 mln lei. Pentru salarizarea membrilor consiliului de administraţie s-au cheltuit 293 mii lei”, a raportat Violeta Andrieş. Salariul directorului ÎS „Aeroport Catering” a fost în această perioadă de 806 mii lei. Comparabile ca mărime sunt şi salariile celorlalţi conducători ai întreprinderilor din domeniul aviaţiei civile.
În raportul de audit sunt evidenţiate mari nereguli şi la gestionarea patrimoniului public din gestiunea acestor întreprinderi, în politica de achiziţionare a bunurilor şi serviciilor. Zeci de bunuri nu sunt înregistrate la Cadastru sau datele despre acestea nu corespund celor cadastrale. De exemplu, la Aeroportul Internaţional Chişinău s-a constatat că nu sunt înregistrate 87 de bunuri, în sumă de peste 46 mln lei şi terenuri aferente de peste 54 hectare .
Auditul efectuat a mai arătat că nu este asigurată transparenţa concursurile de achiziţionare a echipamentelor. Deseori se ajunge la semnarea unor contracte dintr-o singură sursă sau a contractelor dezavantajoase pentru companii. Majorări nejustificate ale cheltuielilor pentru procurări de modernizare se atestă nu doar la Aeroportul Internaţional Chişinău, dar şi la alte companii. E vorba inclusiv de cumpărări făcute din credite externe, care mai apoi se reflectă în taxele aeroportuare.
Depăşirea ritmului de creştere a cheltuielilor în raport cu cel a veniturilor este atestată la Aeroportul Internaţional Chişinău – cu 22,7%, la ASAC – cu 21%, la MoldATSA cu 9,8%, la Aeroport Catering – cu 4,9% ,la Air Moldova – cu 1,7% şi la SA Aeroport Handling – cu1,7%, fapt ce a condus la reducerea rentabilităţii întreprinderilor nominalizate.
Discuţiile pe marginea raportului de audit al Curţii de Conturi vor continua pe 2 mai.