Curtea de Conturi a examinat Raportul auditului situațiilor financiare ale CSM

Raportul financiar consolidat al Consiliului Superior al Magistraturii prezintă o imagine corectă și fidelă, în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil și, în ansamblul său, nu conține denaturări semnificative. Aceasta este concluzia de bază expusă în Raportul auditului situațiilor financiare consolidate ale Consiliului Superior al Magistraturii încheiate la 31 decembrie 2017. Raportul a fost examinat în ședința Curții de Conturi din 29 noiembrie, transmite IPN.

Consiliul Superior al Magistraturii este autoritate judecătorească independentă, formată în vederea organizării și funcționării sistemului judecătoresc (Curtea Supremă de Justiție, Curțile de Apel și judecătoriile) și este garantul independenței autorității judecătorești. Patrimoniul gestionat de către Consiliul Superior al Magistraturii și instanțele judecătorești aparține în totalitate statului și a constituit, la finele anului 2017, 351 mln lei. După optimizare, funcționează 20 de instanțe judecătorești.

Deși opinia generală este una pozitivă, în Raport sunt evidențiate unele iregularități admise în procesul reorganizării instanțelor de judecată. Acestea sunt legate de tranzacțiile de primire-predare a activelor, care, potrivit probelor de audit colectate, au fost contabilizate necorespunzător, ceea ce a condiționat majorarea cheltuielilor cu 51,4 mln lei.

Totodată, activitățile de audit desfășurate au relevat incoerențe între informațiile privind patrimoniu gestionat și drepturile patrimoniale înregistrate asupra acestuia, formate inclusiv în urma reorganizărilor menționate. Astfel, deși drepturile de proprietate asupra unor bunuri imobile (clădiri cu valoarea inițială de 33,8 mln lei) aparțin entităților auditate, aceste bunuri imobile sunt ținute la balanța Ministerului Justiției și sunt transmise în comodat entităților în cauză, fapt ce denaturează informațiile aferente bunurilor imobile din situațiile financiare consolidate. De asemenea, nu au fost înregistrate în evidența contabilă loturi de teren cu suprafața totală de 2,8 ha și cu valoarea de 3,6 mln lei.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a menționat că procesul de implementare a Legii privind optimizarea hărții judiciare nu e unul ușor. Există și problema de unificare a contabilităților entităților care au fuzionat. Dar a dat asiguri că acestea vor fi depășite și multe deficiențe au fost deja înlăturate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.