Modul defectuos de gestiune a complexului silvic per ansamblu de către Agenţia „Moldsilva”, menţinut şi ca urmare a neimplementării punctuale a recomandărilor din auditurile anterioare ale Curţii de Conturi, a determinat un şir de iregularităţi. La această concluzie a ajuns CCRM după audierea raportului auditului de conformitate asociat cu elemente de performanţă, cu tematica „Rezultă impact benefic sistemul de management şi сontrol intern asupra gestiunii economice 2014 a Agenţiei „Moldsilva?”, transmite IPN.
Potrivit raportului, nu a fost respectat cadrul juridic, precum şi nu au fost stabilite de către Agenţia „Moldsilva” criterii fundamentate în materie de personal şi retribuirea muncii, fapt care a generat cheltuieli neconforme şi ineficiente în suma de 6,3 milioane de lei.
De asemenea, nu au fost delimitate şi înregistrate drepturile de proprietate a statului asupra terenurilor fondului forestier, consecinţele fiind contestări ale dreptului de proprietate asupra 192,72 ha de terenuri, precum şi ocuparea nelegitimă ale unor suprafeţe de 178,85 ha de către persoane fizice şi juridice. S-a constatat îngrădirea dreptului legitim al cetăţenilor de acces liber pe teritoriul fondului forestier prin instalarea ilegală a gardurilor şi altor construcţii.
CCRM a constatat necalcularea şi neacumularea unor venituri pasibile din arenda fondului forestier în sumă totală de 1,3 milioane de lei. Veniturile provenite din arenda terenurilor de interes public au fost utilizate la discreţia conducerii Agenţiei, fără o evaluare, administrare, contabilizare şi raportare regulamentară, însumând iregularităţi de 3,7 milioane de lei. Au fost aplicate modalităţi de transmitere neregulamentară a dreptului de arendă a fondului forestier, generatoare de venituri tenebre, în detrimentul cetăţenilor şi bugetului de stat.
În raport se mai menţionează că conducerea Agenţiei şi administratorii întreprinderilor silvice au întreprins eforturi insuficiente privind asigurarea drepturilor patrimoniale ale statului asupra bunurilor gestionate, fapt soldat cu neînregistrarea în registrul bunurilor imobile a 580 de obiecte cu valoarea iniţială în sumă de 44,6 milioane de lei.