Curtea Constituțională nu susține modificarea Constituției privind imunitatea deputaților

Curtea Constituțională nu susține modificarea articolului 70 din Constituție care vizează imunitatea deputaților. Instituția a emis aviz negativ proiectului de lege înaintat de către un grup de deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate, transmite IPN.

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a precizat că articolul 70 din Constituție prevede că „deputatul nu poate fi reținut, arestat, percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului, după ascultarea sa”. Potrivit ei, acest text îi garantează deputatului imunitatea personală, asigurându-i independența, protecția în fața abuzurilor și presiunilor sub formă amenințărilor, a privărilor de liberate sau a procedurilor judiciare.

Prin inițiativa de revizuire a Constituției, autorii sesizării propun posibilitatea deputatului să renunțe printr-un acord scris la ascultarea sa de către Parlament și la procedura încuviințării de către Parlament a ridicării imunității sale pentru a putea fi reținut, arestat, percheziționat sau trimis în judecată.

„Curtea a conchis că proiectul de lege pentru modificare articolului 70 din Constituție are ca rezultat suprimarea garanțiilor dreptului la libertate individuală. Așadar, proiectul contravine articolului 142, alineat 2, din Constituție. Odată ce a ajuns la această concluzie, Curtea nu a analizat conformitatea proiectului de modificare a Constituției cu celelalte drepturi fundamentalele cu care interferează”, a declarat președinta Curții, Domnica Manole, într-un briefing de presă.

Avizul Curții este definitiv, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE