Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a acțiunii mai multor articole și alineate din Legea cu privire la Procuratură, în redacția din 24 august 2021, până la examinarea sesizării, care a fost depusă de procurorul general Alexandr Stoianoglo, transmite IPN.
Alexandr Stoianoglo a solicitat Înaltei Curți suspendarea acțiunii legii până la soluționarea în fond a cauzei. Potrivit Procuraturii Generale, pe 24 august 2021, Parlamentul Republicii Moldova, în regim de urgență, ignorând procedurile de transparență decizională, fără a lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția, a experților în domeniu, precum și opiniile instituțiilor a căror activitate este vizată, a aprobat în lectură finală o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură. Pe 1 septembrie, prin decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, legea pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură a fost promulgată, iar la 3 septembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial.
Modificările promovate vizează procedurile de tragere la răspundere disciplinară și evaluarea performanțelor procurorului general, precum și modificarea componenței Consiliului Superior al Procurorilor. În conformitate cu procedura stabilită, Consiliul Superior al Procurorilor va examina raportul comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general, după care va adopta o hotărâre cu privire la acordarea unuia din calificative: „excelent”, „bine” sau „nesatisfăcător”. În cazul calificativului „nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor îi va propune președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a procurorului general. De asemenea, s-a decis reducerea numărului membrilor în Consiliul Superior al Procurorilor, de la 15 la 12, prin excluderea procurorului general, a procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia și al președintelui Uniunii Avocaților din rândul membrilor de drept.