Curtea Constituțională a declarat neconstituțională practica obligatorie a testului poligraf pentru accederea în funcția de președinte sau de vicepreședinte al Agenției Naționale de Integritate, transmite IPN.
Instanța constituțională s-a pronunțat ca urmare a unei sesizări a juristului Teodor Cârnaț, care a contestat caracterul justificat al prevederilor legale care instituie testarea la poligraf și care îi obligă pe candidații la funcția de președinte sau de vicepreședinte al Agenției Naționale de Integritate să susțină această probă.
Excepția de neconstituționalitate invocată a fost analizată prin prisma articolelor 39 și 43 din Constituție: dreptul de a participa la administrarea treburilor publice și dreptul la muncă.
Curtea a declarat neconstituțional textul: „și care a susținut proba detectorului comportamentului simulat (poligraf)” din articolul 11 alin. (12) din Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, care prevede că: „Câștigător va fi desemnat candidatul cu cel mai mare punctaj obținut ca urmare a probelor de concurs și care a susținut proba detectorului comportamentului simulat (poligraf)”.
Teodor Cârnaț a candidat la șefia ANI, a susținut proba scrisă și proba verbală, dar a picat testul la poligraf. Consiliul de Integritate a lansat un nou concurs, fără a-i da posibilitatea să fie testat repetat de către un examinator poligraf independent.