Cursuri aprofundate de drept şi economie la Riga pentru reprezentanţi din Moldova

Reprezentanţii autorităţilor publice, activiştii civici şi colaboratorii mediului academic din Republica Moldova pot participa la cursuri aprofundate de drept şi economie la Riga, Letonia. Proiectul a fost lansat în 2014 cu scopul de a îmbunătăţi cunoştinţele reprezentanţilor din domeniile menţionate din ţările Parteneriatului Estic, din Asia Centrală şi din Balcani, transmite IPN.

Miercuri, 14 septembrie, Ambasada Letoniei la Chişinău a organizat o întâlnire cu foştii şi actualii participanţi la aceste cursuri. Până acum 13 moldoveni au fost beneficiari ai acestui proiect, iar alţii cinci au fost selectaţi recent ca să participe la sesiunea de instruire de trei luni din această toamnă.

Ambasadorul leton la Chişinău, Atis Lots, le-a povestit tinerilor că pe parcursul activităţii sale în calitate de diplomat a participat şi el la trei astfel de instruiri, două în Germania şi una în Olanda, în cadrul cărora a reuşit să acumuleze multe cunoştinţe necesare activităţii ulterioare. Diplomatul a adăugat că participarea la acest proiect este şi o oportunitate de a cunoaşte o ţară nouă şi poporul acesteia, de a crea noi relaţii profesionale care ar putea duce la colaborări pe viitor. „Acest program este o investiţie a Letoniei în dezvoltarea Moldovei, deoarece participanţii devin vestitori ai schimbărilor”, le-a spus ambasadorul Lots celor prezenţi la întâlnire.

Jurista din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Cristina Stati, este una din cele cinci persoane care au fost selectate să participe la instruirile din perioada 26 septembrie – 15 decembrie. Tânăra afirmă că aceste cursuri o vor ajuta să-şi consolideze capacităţile profesionale, dar şi pe cele personale, mai ales că va interacţiona cu specialişti din mai multe ţări şi de la care va putea prelua bune practici în domeniul lor de activitate. Plus la aceasta, Cristina Stati consideră că participarea la acest proiect îi va aduce beneficii reale pe motiv că este planificat astfel încât să ajute angajaţii din sectorul public să se descurce mai bine cu munca pe care o au.

Denis Cenuşa, în prezent activist civic şi analist politic, este unul din cei doi moldoveni care au absolvit prima promoţie a proiectului dat. Tânărul a comunicat că participarea la acesta i-a permis să viziteze o multitudine de instituţii europene, să creeze contacte cu mediul academic leton cu care continuă şi acum anumite colaborări. „Am avut posibilitatea atunci să revăd şi anumite aspecte legate de integrarea europeană”, a spus Denis Cenuşa, care a opinat că ar fi bine de atras  şi jurnalişti în cadrul acestui proiect, dar şi mai mulţi participanţi din societatea civilă, deoarece astfel reprezentanţii autorităţilor publice vor învăţa să interacţioneze cu activiştii civici şi cu presa.

Procesul de instruire are loc de două ori pe an – toamna şi primăvara. Informaţiile privind aplicarea la acesta sunt transmise de către Ambasada Letoniei la toate universităţile şi ministerele, dar şi la mai multe organizaţii ale societăţii civile. Cei interesaţi pot găsi informaţiile şi pe pagina de facebook a Ambasadei Letoniei la Chişinău, dar şi pe pagina de internet a şcolii de Drept din Riga – www.rgsl.edu.lv. Informaţiile privind cursurile din primăvară, care încep în aprilie, vor fi disponibile din luna decembrie.Toate costurile privind cursurile, cazarea şi deplasarea în Letonia, precum şi deplasările în alte ţări pentru vizite de lucru, sunt acoperite de proiect.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.