Cunoscând actuala guvernare ar fi naiv să credem că va fi preocupată prea mult de realizarea reformelor în justiţie - interviu cu Teodor Cârnaţ, director executiv al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului. CICLU DE MATERIALE INFO-PRIM NEO „AŞA A FOST ANUL 2007”
[ - Domeniul justiţiei şi al drepturilor omului, în particular, este considerat unul la care R. Moldova înregistrează un şir de restanţe pentru alinierea la standardele democratice. Cum apreciaţi evoluţiile înregistrate în 2007 la acest capitol şi ce previziuni aveţi pentru 2008?]
Pe parcursul anului 2007 s-a observat o stagnare în domeniul justiţiei şi a drepturilor omului în planul alinierii la standardele democratice, deoarece s-au înregistrat o multitudine de probleme în procesul de asigurare a transparenţei proiectelor şi strategiilor implementate de guvernare în acest domeniu.
O altă problemă care influenţează negativ activitatea de protecţie a drepturilor omului este lipsa independenţei presei şi dependenţa ei material-financiară de anumite organisme şi aceasta condiţionează o apreciere subiectivă a celor ce sunt implicaţi în domeniul protecţiei drepturilor omului.
De asemenea, un factor negativ în sensul protecţiei drepturilor omului este însuşi pericolul la care sunt supuşi apărătorii acestora, care sunt ameninţaţi sau li se creează impedimente în activitate. Chiar şi presa creează condiţii în care apărătorii nu pot să se exprime obiectiv şi să-şi apere punctul său de vedere, iar presa interpretează situaţia doar din punctul de vedere a celora pe care îi reprezintă.
Din cele întâmplate până în prezent şi ţinând cont de cadrul politic existent la moment am putea spune că în anul 2008 se aşteaptă o degradare şi mai departe în acest domeniu. Unul din factorii negativi ce ar putea să influenţeze în acest sens este apropierea alegerilor parlamentare din 2009, care vor crea o distorsiune în planul realizării proiectelor şi strategiilor ce vor fi implementate şi care vor avea un caracter de interes politic. Evoluţia negativă în acest sens este evidentă şi prin înseşi declaraţiile făcute de guvernanţi în sensul asigurării cadrului internaţional ca
posibilitate de apel în cazul încălcării drepturilor omului. Astfel, prin îndrăzneala conducerii de a afirma posibilitatea retragerii din Convenţia Europeană pentru Drepturilor Omului se limitează accesul cetăţenilor la această instanţă, în special, şi accesul la justiţie, în general. Această situaţie va crea o atmosferă negativă în planul colaborării şi realizării proiectelor cu instituţiile europene cît şi cu alte organisme internaţionale, ceea ce se va răsfrânge negativ asupra alinierii justiţiei la standardele democratice.
[ - Care sunt cele mai mari încălcări ale drepturilor omului, care consideraţi că au fost admise în anul 2007?]
Un număr mare de încălcări sunt în domeniul respectării unui proces echitabil. Îndeosebi aceasta ţine, în primul rând, de faptul că nu se asigură examinarea cauzei într-un termen rezonabil, în al doilea rând, se încalcă şi dreptul persoanei la executarea hotărârii instanţei judecătoreşti. Totodată, există un număr mare de petiţii din partea deţinuţilor care se plâng de încălcarea drepturilor lor cu privire la condiţiile de detenţie şi tratament inadecvat din partea personalului de supraveghere a instituţiilor penitenciare.
Nu am putea să nu menţionăm faptul că s-au înregistrat un număr mare de încălcări în anul 2007 a dreptului la protecţia proprietăţii. De asemenea un număr mare de plângeri se referă la încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă sub aspectul motivării insuficiente a hotărârilor judecătoreşti referitor la aplicarea măsurii preventive sub formă de arest, dar mai sunt şi plângeri cu privire la tratament inadecvat din partea organelor de drept.
[ - Ce priorităţi ar trebui să aibă conducerea RM în anul 2008 pentru realizarea unor reforme benefice în domeniul justiţiei?]
Cu toate că noi preferăm să ne uităm cu optimism la viitor, nu putem acum să susţinem că actuala conducere va fi foarte preocupată de realizarea reformelor benefice în domeniul justiţiei. Ar fi destul de naiv să credem în asemenea lucruri, cunoscând foarte bine actuala guvernare şi dorinţa ei enormă de a păstra puterea. Noi nu putem să susţinem astăzi că statul care recurge la măsuri autoritare cum ar fi subminarea dreptului la libera exprimare, politizarea şi monopolizarea mass-media, intimidarea populaţiei, poate fi interesat în protecţia drepturilor omului şi îmbunătăţirea actului de justiţie.
Dar, având în vedere piedicile în domeniul dezvoltării justiţiei şi pornind de la necesităţile stringente, priorităţile pe care trebuie să le aibă conducerea RM în anul 2008 ar fi: creşterea nivelului independenţei justiţiei faţă de alte puteri de stat şi în special faţă de puterea executivă; eliminarea piedicilor din calea accesului la justiţie a populaţiei; diminuarea corupţiei în rândurile funcţionarilor publici antrenaţi în înfăptuirea actului de justiţie; elaborarea unui cadru legislativ funcţional menit să ridice gradul de siguranţa şi protecţie a apărătorilor; eliminarea impedimentelor din calea accesului la informaţie a populaţiei; ajustarea cadrului normativ naţional la standardele europene.