În Circumscripția Nr. 50: la vest de Republica Moldova sunt deschise 83 de secții de votare în 23 state: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Grecia, Elveția, Estonia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Suedia și Ungaria. Alegătorii își vor da votul la secțiile de votare 50/1-50/83. Câștigător în circumscripția uninominală este desemnat candidatul care acumulează cel mai mare număr de voturi, indiferent de prezența la urne.
Primul în buletinul de vot este candidatul Partidului Democrat, Olga Coptu. Și-a făcut studiile de licență la Universitatea de Stat din Moldova și Sapienza Universita di Roma, după care a făcut un master în administrare publică. Olga Coptu s-a aflat opt ani în Italia, unde a desfășurat activități de susținere și promovare a celor plecați peste hotare. De cinci ani, a revenit în Moldova, unde a activat în diverse funcții publice, inclusiv de conducere a Biroului Relații cu Diaspora. Pentru perioada de 1 ianuarie 2017-26 decembrie 2018, candidata declară venituri în valoare de peste 235 de mii de lei. Aceasta are în proprietate un apartament și un automobil.
Pe locul doi în buletinul de vot este candidatul independent Valentina Geamănă, președinta asociației obștești „Prezicere Divina”. Femeia a imigrat în Italia acum circa 20 de ani, iar timp zece ani a atras fonduri pentru 20 de proiecte realizate în Republica Moldova. Pentru perioada 1 ianuarie 2016-31 decembrie 2017, candidata declară salarii de peste 165 de mii de lei. Are în proprietate un teren intravilan, un teren agricol și un automobil.
Pe locul trei în buletin este candidatul independent Gheorghe Bobeică, de meserie jurnalist. Candidatul, care este liber profesionist, nu declară venituri pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2017. Acesta are în proprietate opt terenuri agricole și un apartament.
Pe locul patru în buletinul de vot este candidatul Blocului electoral ACUM DA PAS, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, economistă de profesie. Candidata a activat în calitate de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale și economist la oficiul din Moldova al acestei instituții. A deținut și funcția de ministru al educației în perioada 2012-2015. În cadrul alegerilor prezidențiale din 2016, a participat în calitate de concurent electoral, accedând în turul doi cu actualul președinte. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidata declară 500 de lei romanești obținuți din activități didactice, științifice și de creație, dar și peste 500 de dolari din depuneri la instituțiile financiare. Maia Sandu are în proprietate un apartament și un automobil.
Pe locul cinci în buletinul de vot este candidatul Partidului Politic Șor, Tatiana Platon. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidata declară, împreună cu soțul, venituri în valoare de peste 98 de mii de euro. Candidata are în proprietate un automobil.
Pe locul șase în buletin este candidatul Partidului Socialiștilor, Vadim Rotari, account manager în Germania. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul declară salarii în valoare de peste 76 de mii de euro, dar și 13 mii de lei. Acesta a mai obținut peste 28 de mii de lei din darea în chirie a apartamentelor. Vadim Rotari are în proprietate un lot pomicol, trei apartamente, o casă sezonieră, dar și un automobil.
Pe locul șapte în buletinul de vot este candidatul independent Leonard Macari, asamblor, Orsato SAS în Italia. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul declară salarii în valoare de peste 74 de mii de lei. Acesta are în proprietate un teren extravilan, două case de locuit și un automobil.
Pe locul opt în buletin este candidatul Partidului Național Liberal, Gheorghe Furdui, de meserie avocat. Candidatul a activat în mai multe instituții de stat, printre care Ministerul Afacerilor Interne, Procuratură, Serviciul Protecție și Pază de Stat. De asemenea, a activat în cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Paris. Din anul 2009 este avocat. Anterior, a exercitat și funcția de secretar executiv al Consiliului Național pentru Securitatea Circulației Rutiere, organ consultativ pe lângă prim-ministru. Este președintele Asociației ,,Alliance pour l’aide à la Bessarabie”, cu sediul la Paris. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul declară veniturile soției în valoare de 84 de mii de euro. Personal a ridicat peste 194 de mii de lei din pensii. Familia are în proprietate două terenuri, un apartament, o casă de locuit și un automobil.
Pe locul nouă este candidatul independent, activistul civic Oleg Brega. Candidatul a prezidat în perioada 2003-2006 organizația neguvernamentală Hyde Park, care promovează libertatea cuvântului și alte drepturi ale omului. A reprezentat Hyde Park în Consiliul național al ONG-urilor și Coaliția Nediscriminare de la Chișinău. Din 2009 administrează proiectul Curaj.TV. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31decembrie 2018, declară venituri în valoare de peste o mie de lei românești și peste două mii de euro. Acesta mai obținut din donații peste o mie de euro și o mie de lei românești. Oleg Brega mai declară venituri, altele decât cele salariale, în mărime de aproape 14 mii de lei și 248 de lei românești. La proprietăți declară o bicicletă.
Pe locul zece în buletinul de vot este candidatul independent Leonid Falcaș, angajat la Burger&Lobster. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul declară venituri de peste 84 de mii de euro. Acesta are în proprietate un automobil.
Pe locul 11 în buletin este candidatul Partidului Verde Ecologist, Natalia Iațco, politolog de meserie. Pentru perioada de 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidata declară, împreună cu soțul, venituri de peste 79 de mii de euro. Natalia Iațco are în proprietate trei apartamente și alte bunuri imobile, inclusiv nefinalizate. De asemenea, deține un automobil.
Pe locul 12 în buletinul de vot este candidatul independent Stela Stîngaci. A fost ambasador al Republicii Moldova în Italia, până la sfârșitul anului 2018. Mai devreme, a fost ambasador al Republicii Moldova pe lângă Ordinul Suveran Militar de Malta, dar și reprezentant permanent al Republicii Moldova la Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidata declară, împreună cu soțul, venituri în valoare de peste 946 de mii de lei. Familia a mai obținut 860 de mii de lei din vânzarea unui apartament. Din alte surse decât cele salariale, soții au mai obținut venituri în valoare de peste 51 de mii de euro. Candidata are în proprietate un teren agricol, un apartament și două automobile.
Pe locul 13 în buletinul de vot este candidatul Partidului Liberal, Vasile Calmațui, director la întreprinderea Wexim din Paris, Franța. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul declară venituri în valoare de peste zece mii de lei, dar și peste 20 de mii de lei. Vasile Calmațui are în proprietate un teren pentru construcții, patru terenuri agricole, un lot pomicol-legumicol, două apartamente, o casă, două localuri comerciale și un local.
–––
Rubrica IPN „Cunoaște candidații din circumscripția ta!” prezintă candidații înregistrați în fiecare circumscripție uninominală, în ordinea înregistrării în buletin.