Circumscripția Nr. 43: Cahul, cuprinde teritorial orașul Cahul și 10 localități din raionul Cahul. Alegătorii își vor da votul la secțiile de votare 43/1-43/29. Câștigător în circumscripția uninominală este desemnat candidatul care acumulează cel mai mare număr de voturi, indiferent de prezența la urne.
Primul în buletinul de vot este candidatul Partidului Democrat, Oleg Creciun, medic chirurg. În perioada iulie 2016-octombrie 2017, a fost viceministru al sănătății. Între 2015-2016, vicedirector și director interimar al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă. Din 2010 și 2015 a deținut mai multe funcții de conducere în cadrul Spitalului raional Cahul. În prezent este director al Spitalului raional Cahul. Candidatul declară că, în perioada 1 iulie 2017-26 decembrie 2018, a câștigat, împreună cu soția, aproape 667 de mii de lei din salarii. Familia are în proprietate un apartament și 1/3 dintr-un alt apartament, precum și un automobil. În data de 19 februarie, Oleg Creciun și-a anunțat retragerea din cursa electorală. Potrivit Codului Electoral, cu 7 zile până la alegeri, înregistrarea concurentului poate fi anulată doar în baza deciziei instanței de judecată.
Pe locul doi în buletin este candidatul Partidului Socialiștilor, Evgheni Osadcenco, de meserie manager în administrarea publică. Candidatul, între anii 1993-2000, a activat în cadrul Trupelor de Carabinieri, iar după 2000, timp de șase ani, în cadrul Direcției Pază de Stat a Ministerului Afacerilor Interne. Între 2006 și 2010, a fost șef de secție în cadrul Inspectoratului de Poliție, Cahul, iar din 2010 și până în 2016 a activat în cadrul Direcției situații excepționale Cahul. În prezent este asistent de deputat în Parlamentul, președinte al Organizației Teritoriale Cahul și membru al Consiliului Republican al PSRM. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-26 decembrie 2018, candidatul declară venituri salariale de aproape 151 de mii de lei. Din pensii a ridicat aproape 124 de mii de lei. Candidatul are în proprietate o casă de locuit, un apartament și un automobil.
Pe locul trei este candidatul Partidului Politic Şor, Antonina Belobrova, de meserie economist, merceolog. Este președinta Organizației Teritoriale Cahul a formațiunii. Din activitatea desfășurată în perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, în cadrul SRL Magazine Sociale, a avut un venit de 86,7 mii de lei. Antonina Belobrova mai declară că are în proprietate 1/2 dintr-un teren agricol, 1/5 dintr-un teren intravilan și 1/5 dintr-o casă de locuit.
Pe locul patru în buletin este candidatul Partidului Comuniștilor, Gheorghe Gheţivu, specialist în economia și managementul în construcții, exploatarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare. Candidatul este în prezent director al „Apă-Canal Cahul”. Anterior a activat în cadrul instituției în calitate de inginer-șef și director interimar. A fost și viceprimar al orașului Cahul. Candidatul declară că a obținut în ultimii doi ani, din salarii, un venit de 325 mii de lei. Gheorghe Gheţivu are în proprietate terenuri aflate în circuitul civil, o casă de locuit şi două automobile.
Pe locul cinci este candidatul Blocului electoral ACUM DA PAS, Sergiu Tutovan, de profesie agronom. Candidatul, între anii 1990-1995, a fost lector la Universitatea Agrară. Din 1995, timp de 13 ani, a activat la Postul Vamal Giurgiulești. Ulterior, timp de doi ani – vicepreședinte al raionului Cahul și consilier raional. Din 2010, activează la „Agrimatco Service” SRL. Este şi vicepreședinte al Organizației Teritoriale Cahul a Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr. Candidatul și soția declară, pentru ultimii doi, venituri salariale de aproape 739 de mii de lei. Din indemnizații raportează un câștig de peste 144 de mii de lei. Familia are în proprietate are un teren intravilan şi două automobile.
Pe locul șase se găsește candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, Sergiu Renţa, specialist în relații economice internaționale, economist. În prezent, candidatul nu este angajat, dar este consilier, președinte al fracțiunii Partidului Politic Partidul Nostru în Consiliul municipal Cahul și Consiliul raional Cahul. În 2015, a candidat la funcția de primar al orașului Cahul din partea partidului. Sergiu Renţa declară că din activitatea în ambele consilii a ridicat, în ultimii doi ani, indemnizații de peste 26 de mii de lei. Candidatul are în proprietate un teren agricol, unul intravilan și două automobile. Totodată, este proprietarul a două companii, una specializată în agricultură, cealaltă – în serviciu și comerț.
Pe locul șapte este candidatul Partidului Liberal, Ștefan Secăreanu, jurnalist de profesie. A fost deputat pe listele Frontului Popular, Partidului Popular Creștin Democrat și Convenției Democrate în legislaturile 1994-1998, 1998-2001, 2001-2005, 2005-2009. A fost și redactor în cadrul Televiziunii Naționale, crainic la Radio Național, redactor-șef și director al publicației „Țara”. În prezent, Ștefan Secăreanu activează în calitate de redactor la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală. Pentru perioada anilor 2017 și 2018, candidatul declară că a avut, împreună cu soția, un venit de peste 611 de mii de lei din salarii. Mai declară că a devenit proprietar, prin donație, a unui bun imobil nefinalizat.
Pe locul opt în buletin este candidatul independent, Ion Groza, de meserie profesor de teologie. Acesta a fost director al unei fundații creștine și pastor al unei biserici. Mai bine de zece ani, a activat în Serviciul de Pompieri din raion. S-a lansat în politică în 2000. A fost membru al Alianței „Moldova Noastră”, iar după fuzionarea partidului cu PLDM, a devenit membru al acestei formațiuni. Din 2000 și până în 2015, a fost consilier raional. A fost și președinte al Organizației Teritoriale Cahul a PLDM. După alegerile locale din 2015, a acces în fruntea raionului Cahul. Candidatul declară că în perioada anilor 2017 și 2018 a avut un venit, din salarii și indemnizații, de peste 401 mii de lei. Ion Groza menționează că este proprietarul a două terenuri aflate în circuitul civil și a undei case de locuit. De asemenea, mai deține 1/2 într-o altă casă de locuit și un automobil.
–––
Rubrica IPN „Cunoaște candidații din circumscripția ta!” prezintă candidații înregistrați în fiecare circumscripție uninominală, în ordinea înregistrării în buletin.