Circumscripția Nr. 31: Chișinău cuprinde teritorial sectorul Râșcani și Ciocana. Alegătorii își vor da votul la secțiile de votare 31/1-31/27. Câștigător în circumscripția uninominală este desemnat candidatul care acumulează cel mai mare număr de voturi, indiferent de prezența la urne.
Primul în buletinul de vot este candidatul Partidului Socialiștilor, Grigore Novac, de profesie jurist și politolog. Din 2014 este deputat și membru al Comisiei pentru drepturile omului și relațiile interetnice. Este membru al Consiliului Republican al PSRM și fondator al Asociației Obștești Garda Tânără a formațiunii. În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014 a donat pentru PSRM 85 de mii de lei. În 2015, pentru alegerile locale – 95 de mii de lei, iar pentru prezidențialele din 2016, a donat aproape 75 de mii de lei. Candidatul și soția declară că în 2017 și 2018 au avut din salarii un venit de aproape 348 de mii de lei. Din indemnizațiile parlamentare – peste 207 mii de lei. Candidatul declară că deține în proprietate o casă de locuit, un teren agricol și un automobil.
Pe locul doi în buletin este candidatul Partidului Politic Şor, Iurii Cuzneţov, specialist în finanțe și bănci. În prezent este președinte al Organizației Teritoriale Râșcani, Chișinău, a Partidului Şor. Totodată, se află în concediu pentru creșterea copilului până la vârsta de trei ani. Anterior a activat în cadrul băncii comerciale Banca Socială și la Federația de Fotbal etc. Candidatul declară că a obținut, din salarii, în 2017 și 2018 peste 247 de mii de lei. Din indemnizații de maternitate și partinitate, împreună cu soția, au ridicat aproape 186 de mii de lei. Familia are în proprietate două apartamente, două garaje și două automobile. Iurii Cuzneţov mai declară că deține peste 33% din acțiunile unei firme specializate în comerț și publicitate.
Pe poziția trei este candidatul independent, Mihail Cîrlig, de profesie medic. Din 2007 până în 2015, a fost pretor al sectorului Râșcani, iar în prezent este președinte al Asociației Patronale a Asociațiilor de Coproprietari în Condominiu. În 2015, a participat la alegerile locale pentru funcția de primar de Chișinău din partea Partidului Popular. Candidatul menționează că a obținut, în ultimi doi ani, din salarii, 50 de mii de lei. Din vânzarea unor bunuri – 520 de mii de lei. Are în proprietate două automobile, două terenuri intravilane, un teren extravilan și două case de locuit. Mihail Cârlig are calitatea de președinte, fondator și co-fondator a mai multor SRL-uri.
Pe locul patru în buletinul este candidatul Blocului electoral ACUM DA PAS, Liliana Nicolaescu-Onofrei, de profesie filolog, profesor de limba și literatura română. În 2013-2015, a fost viceministru al educației. În prezent activează în cadrul a mai multe asociații obștești educaționale și este și vicepreședintă a Partidului Acțiune și Solidaritate. Din salarii a obținut în 2017 și 2018, un venit de peste aproape 393 de mii de lei și 3200 de euro. Candidata deține cotă parte din două apartamente și un subsol. La fel, are în proprietate un automobil și aproape 20 de mii de euro pe conturi bancare.
Pe locul cinci în buletinul de vot este candidatul Partidului Democrat, Chiril Gaburici, din ianuarie 2018 ˗ ministru al economiei și infrastructurii. Din 2003 și până în 2012, activează la Moldcell. În februarie 2015 este numit premier al Republicii Moldova, iar peste câteva luni își prezintă demisia. Pentru ultimii doi ani candidatul a raportat venituri salariale de peste 440 de mii de lei. Din vânzarea de bunuri a câștigat alte peste 100 de mii de lei și 65 de mii de euro. Candidatul are în proprietate un teren intravilan, două terenuri extravilane și cote-părți din alte două terenuri intravilane. Mai deține șase automobile, o casă de locuit, o pătrime dintr-o altă casă de locuit, un spațiu comercial de producție, o încăpere nelocuibilă, două apartamente și o pătrime dintr-un alt apartament. Chiril Gaburici deține și o colecție de ceasuri în valoare de 120 de mii de euro.
Pe poziția a șasea este candidatul Partidului Comuniștilor, Igor Griţco, de profesie jurist. Este prim-secretar al Comitetului raional sectorul Ciocana al PCRM. În perioada 2011 – 2015, a fost consilier municipal la Chișinău. În ultimii doi ani candidatul, împreună cu soția, au ridicat, din salarii și concediu de maternitate, de aproape 90 de mii de lei. Familia deține în proprietate un apartament și un automobil.
Pe poziția a șaptea în buletinul de vot este candidatul Partidului Liberal, Ilie Creţu, de profesie jurist. În prezent este manager în cadrul unui SRL și președinte al Organizației de Tineret Ciocana a PL. Candidatul a avut în perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, venituri salariale de peste 201 mii de lei. Ilie Creţu este proprietarul unui automobil.
–––
Rubrica IPN „Cunoaște candidații din circumscripția ta!” prezintă candidații înregistrați în fiecare circumscripție uninominală, în ordinea înregistrării în buletin.