Cumpărătorii caută chiar şi mierea din anul trecut
Mierea de salcâm este puţină, lucru care îi face pe cumpărători să solicite şi alt tip de miere, chiar şi pe cea din anul trecut. „Dacă condiţiile în următoarea perioadă vor fi favorabile şi constante, producătorii speră să obţină cantităţi mai mari de miere de tei”, a comunicat pentru Info-Prim Neo, Andrei Zagareanu, preşedintele Asociaţiei apicultorilor din Moldova, „Apis-Mellifera”.
„În acest an avem aceeaşi situaţie ca şi în anul trecut. Seceta ne doboară, nu obţinem producţie la maximum. Intenţionăm să păstrăm acelaşi preţ la miere, de 60 lei per kilogram. Însă, în funcţie de cheltuielile şi cantitatea mierii extrase, urmează să mai vedem”, a adăugat Zagareanu.
„Îi rugăm pe producători să respecte cerinţele. Analizele la miere, elaborate în toamna anului trecut au arătat calitatea bună a mierii”, a mai spus preşedintele Asociaţiei apicultorilor din Moldova. Aceasta după ce anul trecut nu s-a putut exporta pe piaţa UE fin cauza reziduurilor din miere, ca rezultat al tratamentelor administrate albinelor.
Andrei Zagareanu s-a referit şi la lipsa pieţelor de desfacere, şi lipsa unor paşi concreţi din partea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare în ameliorarea situaţiei.
Piaţa R. Moldova absoarbe mierea în proporţie de o treime din cantităţile produse. Anual în ţară sunt produse circa 2 mii tone de miere.