Cum va arăta viitorul parlament

Potrivit listelor de candidaţi ale partidelor care au depăşit pragul electoral la alegerile din 30 noiembrie, în noul parlament vor fi doar 4 deputaţi sub 30 de ani. Proporţia de gen este de 21 de femei la 80 de bărbaţi. 62 din cei 101 deputaţi au experienţă de parlamentar, chiar dacă 7 dintre aceştia au deţinut anterior mandatul nu mai mult de 30 de zile, transmite IPN.

În legislativ vor accede 25 de jurişti, 17 economişti şi tot atâţia ingineri, 8 medici, 6 pedagogi şi 5 istorici. Alte meserii reprezentate sunt cea de actor, diplomat, politolog, jurnalist şi agronom. De asemenea, vom avea un deputat matematician şi unul contabil.

Decanul de vârstă este socialistul Eduard Smirnov, care are 75 de ani, iar cea mai tânără este acriţa Marina Radvan, care are 23 de ani şi reprezintă aceeaşi formaţiune politică, PSRM.

La PLDM cel mai în vârstă este Vladimir Hotineanu, care are 64 de ani, medic-chirurg de profesie, iar cea mai tânără e Mihaela Spatari, 25 de ani, specialist în comunicare publică.
Cel mai în vârstă parlamentar comunist este Vladimir Voronin, liderul PCRM având 73 de ani, iar cel mai tânăr e Artur Reşetnicov, de 39 de ani. La democraţi, cel mai în vârstă deputat este Dumitru Diacov, 62 de ani, iar cel mai tânăr este sportivul Constantin Ţuţu, 27 de ani. Decan de vârstă la liberali e Gheorghe Brega, 63 de ani, cel mai tânăr fiind deputatul  Valeriu Munteanu, care are 34 de ani.

Şase dintre cadidaţii PSRM care urmează să-şi ridice mandatul de deputat au experienţă parlamentară. Printre viitorii deputaţi PLDM 13 au experienţă de legiuitor, acelaşi număr este şi la PDM, iar la PCRM sunt 18. Au mai deţinut anterior mandatul de deputat şi 11 liberali care urmează să acceadă în legislativ.

Parlamentul urmează să fie constitut în 30 de zile de la alegeri, adică până la sfârşitul acestui an.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.