Cum RISEMoldova a exportat în Rusia fructe inexistente în condiţii de embargo

Reporterii organizaţiei de ziarişti de investigaţie RISEMoldova au demonstrat, cum, în condiţiile embargoului rusesc, funcţionarii moldoveni eliberează unor companii documente, care permit exportul în Rusia a oricărei producţii pomilegumicole, fără nicio verificare de laborator şi indiferent de origine. IPN s-a adresat după amănunte în privinţa investigaţiei autorului materialului „Embargoul moldovenesc la exportul fructelor în Rusia”, Vladimir Thoric, redactorul departamentului de limbă rusă RISEMoldova, care s-a infiltrat în reţeaua acestei grupări organizate.

Prezentându-se ca fiind un mic întreprinzător, care a procurat în raionul Cantemir 19 tone de mere şi 19 tone de prune pentru export, ziaristul a primit de la directorul unei companii din Chişinău cu viză de reşedinţă în Transnistria, fără a mai verifica producţia, un pachet de documente în original, care permit exportul din Moldova în Rusia a unei cantităţi de 38 de tone de mere şi prune.

„Ancheta a durat circa trei săptămâni. La sfârşitul lunii iulie am aflat că unele companii moldoveneşti, cărora Rusia le-a permis temporar exportul de producţie, nu pot beneficia de certificate fitosanitare pentru export. Totodată, câtorva firme, care se consideră apropiate de conducerea Agenţiei Naţionale pentru Securitatea Alimentară (ANSA), li s-a permis de a exporta producţia. Aceştia sunt nişte businessmeni din Chişinău, care au decis să ocolească embargoul şi să continue exportul, înlocuindu-şi adresele juridice ale firmelor cu cele transnistrene”, a relatat Vladimir Thoric reporterului IPN.

Potrivit spuselor ziaristului, reprezentanţii companiilor de exportatori, cu care a  reuşit să se întâlnească, sunt speriaţi de-a binelea.

„Păcat că businessmenii se tem nu de poliţişti şi de procurori, dar de un grup de funcţionari şi businessmeni, care au elaborat o schemă de eliberare selectivă a certificatelor fitosanitare pentru exportul în Rusia. Despre această chestiune se tem, deocamdată, să vorbească deschis până şi businessmenii din raioanele Moldovei din partea stângă a Nistrului, cărora Rusia le-a permis exportul de fructe şi legume. În opinia exportatorilor, pentru dreptul de a exporta producţia în Rusia, ei achită intermediarilor din Chişinău de la 750 până la 1200 dolari pentru o furgonetă”, a relatat autorul investigaţiei.

Centru Naţional Anticorupţie (CNA) a reacţionat deja la această investigaţie şi a procedat la analiza faptelor ce ţin de Agenţia Naţională pentru Securitatea Alimentară (ANSA) în legătură cu participarea posibilă a colaboratorilor săi la „exportul ilegal de fructe în Rusia”. ANSA a declarat, de asemenea, despre iniţierea unei investigaţii interne asupra datelor furnizate de RISEМолдова.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.