Sărbătorile de iarnă aduc multă bucurie, dar și presiune financiară. În această perioadă, tentațiile sunt peste tot: oferte atractive, promoții la tot pasul și dorința de a face cadouri celor dragi. Despre cum să planificăm cheltuielile de sărbători și să trecem peste această perioadă fără găuri în buget, am discutat cu expertul economic Eugen Ghilețchi, șeful componentei Reforma sectorului financiar în cadrul Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova.
20% pentru sărbători
Primul pas pentru un buget sănătos este să aloci o sumă clară pentru sărbători, care să nu depășească 20% din venitul lunar.
„Dacă anticipați cheltuieli mari, precum cadouri sau decorațiuni, începeți să economisești din timp”, recomandă Eugen Ghilețchi.
Este important să fie alocată o rezervă pentru cheltuieli neprevăzute, precum suplimente pentru masa festivă sau cadouri uitate.
„Evitați, pe cât posibil, să apelați la împrumuturi sau credite pentru consum. Cheltuiți doar ceea ce aveți la dispoziție și nu vă lăsați influențați de presiunea socială sau de strategiile agresive de marketing”, sugerează Eugen Ghilețchi
Accentul trebuie pus pe esența sărbătorilor și timpul petrecut cu cei dragi. Păstrând lucrurile simple și echilibrate, vă bucurați de sărbători fără griji financiare, mai spune expertul.
Prioritizați cheltuielile!
Unele achiziții pot fi amânate. Cheltuielile pentru îmbrăcăminte nouă de sezon pot fi lăsate pentru alte luni, mai ales că prețurile pentru haine de iarnă și încălțăminte scad semnificativ în ianuarie și februarie, atunci când apar adevăratele reduceri de iarnă. De asemenea, electrocasnicele sau alte articole mai costisitoare pot fi cumpărate mai târziu, dacă nu sunt urgente.
În schimb, în situația unor economii făcute de înainte, sărbătorile pot fi o oportunitate pentru achiziții planificate. „Reducerile din decembrie pot fi avantajoase pentru achiziționarea unei piese de mobilier necesare sau pentru a rezerva o vacanță de vară la un preț mai bun. Aceste cheltuieli trebuie însă planificate din timp”, explică Eugen Ghilețchi.
Fiți atenți la „reduceri”. Multe oferte din această perioadă sunt doar strategii de marketing. „Comparați prețurile între mai multe magazine și verificați istoricul reducerilor pentru a vedea dacă prețul chiar a scăzut. Nu vă lăsați păcăliți de etichetele colorate care sugerează economii mari”, avertizează expertul.
Cât despre metoda de plată, alegerea depinde de disciplină. „Plățile în numerar te ajută să conștientizezi mai bine cheltuielile, deoarece vezi cum banii dispar din portofel. Pe de altă parte, plățile online îți oferă o evidență clară în aplicația bancară”. „Respectarea planului financiar este cheia, indiferent de metoda de plată”, a mai spus expertul.
Organizare și cumpătare
Planificarea din timp reduce stresul. Cumpărăturile planificate și listele clare sunt cel mai bun aliat împotriva cheltuielilor impulsive.
„Ca la cumpărăturile alimentare, nu merge la magazin fără un plan. Știi ce ai nevoie, compari prețurile și te ții de listă”, subliniază Eugen Ghilețchi.
Lipsa unui plan, cumpărăturile în grabă și presiunea socială sunt cele mai frecvente greșeli. Un alt aspect deseori ignorat este presiunea socială, care îi determină pe mulți să cheltuiască excesiv. Fie că e vorba de cadouri scumpe sau petreceri pompoase, aceste cheltuieli sunt adesea făcute pentru a impresiona, nu dintr-o reală nevoie.
„O abordare mai înțeleaptă este să puneți accentul pe gesturi simbolice și momente memorabile. Un cadou personalizat sau o activitate comună poate avea o valoare emoțională mai mare decât un obiect scump, iar bugetul rămâne sub control”, spune expertul.
Prin organizare și cumpătare, sărbătorile pot fi o perioadă de bucurie, fără stres financiar. „Cea mai importantă lecție este să puneți accentul pe ceea ce contează cu adevărat: momentele speciale cu familia și prietenii. Și să nu uităm de adevăratul motiv al acestui sezon de sărbători”, a punctat expertul Eugen Ghilețchi.
Potrivit unui studiu iData, în acest an moldovenii vor cheltui circa 7,8 miliarde de lei pentru sărbători. Revelionul rămâne cel mai popular eveniment, sărbători de 94% dintre cetățeni, urmat de Crăciunul pe vechi ( 89%) și Anul Nou pe stil vechi ( 77%). Bugetul mediu alocat pentru un brad și decorațiuni este de 1112 lei, dar majoritatea cheltuiesc mai puțin, în jur de 500 de lei. Cadourile reprezintă o prioritate pentru mulți, cu o medie de 2144 de lei planificată, iar mesele festive de Crăciun și Revelion implică cheltuieli de aproximativ 1800 de lei și, respectiv, 1650 de lei.
Doina Bejenaru, IPN