Cum au fost selectate gospodăriile pentru instalarea contoarelor inteligente

Până în anul 2027, în 60 de mii de gospodării din țară vor fi montate contoare inteligente, în cadrul unui proiect-pilot implementat de Ministerul Energiei, cu sprijinul PNUD Moldova și cu finanțare din partea Guvernului Italiei. Potrivit autorităților, selecția locuințelor și clădirilor publice incluse în acest proiect a fost realizată pe baza unor criterii menite să asigure reprezentativitatea la nivel național, transmite IPN.

Autoritățile explică că au fost alese 21 de localități din diferite regiuni ale țării, incluzând atât zone urbane, cât și rurale. Au fost incluse gospodării cu un consum variat, de la mai puțin de 10 KWh până la peste 180 KWh pe lună, precum și locuințe conectate la rețele electrice de diferite tipuri, de la cele moderne la cele mai vechi.

Selecția a fost realizată printr-o metodologie combinată, folosind atât eșantionarea stratificată, care a împărțit gospodăriile în grupuri în funcție de caracteristicile menționate, cât și eșantionarea aleatorie, pentru a asigura obiectivitatea procesului.

Autoritățile susțin că această abordare echilibrată va permite analizarea impactului contoarelor inteligente în condiții reale, înainte de extinderea proiectului la scară națională. Noile dispozitive vor oferi consumatorilor un control mai mare asupra consumului de energie și vor contribui la o eficiență sporită în gestionarea resurselor electrice.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.