Un cuplu din sudul Republicii Moldova a lucrat în străinătate, iar acum trei ani a decis să revină acasă, la copii. Familia a înființat propria prisacă, iar datorită suportului Uniunii Europene, a început să producă miere cu nuci. Afacerea s-a dezvoltată datorită grantului UE în valoare de peste 5,5 mii de euro și contribuției proprii.
PNUD Moldova menționează într-un comunicat de presă, citat de IPN, că acum trei ani, soții Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au decis să revină din străinătate în satul natal Cazaclia din raionul Ceadîr-Lunga. Acasă au procurat o mică prisacă de la un prieten, iar astăzi au peste o sută de stupi. Spre deosebire de alți apicultori din regiune, care vând mierea societăților comerciale la preț angro, familia Cîvîrjic a întemeiat gospodăria țărănească și a început vânzarea mierii cu amănuntul. A creat propriul brand și vinde mierea în borcănașe de sticlă sub formă de amforă, decorate cu pânză de sac, exemplu preluat ulterior de mai mulți producători din țară. Pentru a crește vânzările, familia a lansat și producerea dulciurilor pe bază de miere, cum ar fi amestec de miere cu nuci, migdale, alune și fructe uscate.
În 2017, gospodăria țărănească a depus dosarul la un concurs de granturi organizat de programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Cu ajutorul grantului UE, și contribuției proprii, familia Cîvîrjic a procurat o linie de îmbuteliere automată a mierii cu o capacitate de 1000 de borcane pe zi, precum și un dispozitiv de cremare a mierii. Tot din banii oferiți de UE, antreprenoarea a mai achiziționat o remorcă-platformă, proiectată și construită special pentru transportarea stupilor. Astfel, familia a reușit să mărească de câteva ori volumul de producție și să creeze trei locuri de muncă.
Anual în Moldova se produc aproximativ patru mii tone de miere. Societățile comerciale cumpără mierea și îl livrează în străinătate. Statisticile arată că peste 85% din mierea moldovenească se exportă în țările Uniunii Europene. Datorită Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Moldova și UE, în ultimii ani în țară crește numărul apicultorilor și volumul de miere colectată. Doar în satul Cazaclia din sudul Moldovei sunt peste 30 de apicultori.