Cu cât mai dificile vor fi negocierile, cu atât Acordul de guvernare va fi mai de calitate, opinie

Cu cât mai dificile vor fi actualele negocieri de formare a majorităţii parlamentare, cu atât vor fi mai mari şansele că acestea vor culmina cu acord de guvernare de calitate. De această părere este deputatul liberal-democrat, Valeriu Ghileţchi, şi a fost expusă în cadrul dezbaterii publice cu tema: „De ce politicienii iar au nevoie de mult timp pentru a forma coaliţia majoritară şi ce riscă în aceste condiţii oamenii din Republica Moldova?” organizată de IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

„Când s-a format prima coaliţie e şi firesc că au decurs negocierile mai uşor, era mai multă încredere atât între lideri, cât şi din partea societăţii. După ce am guvernat împreună în ultimii 5 ani relaţiile au fost şifonate. Era de aşteptat ca negocierile să fie mult mai dificile, inclusiv din cauza factorului uman. Dar partea bună e că în final,  totuşi, va domina o atitudine responsabilă, va fi formată o majoritate şi va fi învestit un guvern. Dacă nu se va întâmpla, alegătorul va putea sancţiona politicienii”, a remarcat parlamentarul.

Valeriu Ghileţchi spune cele 3 partide negociază în baza mandatului pe care îl au din partea cetăţenilor, aceasta fiind o regulă democratică. „Dacă lor le-a fost încredinţat, ei au responsabilitatea. Vor veni noi alegeri, dacă nu vor reuşi să-i convingă, oamenii vor alege pe altcineva”, a spus politicianul.

Dezbaterea „De ce politicienii iar au nevoie de mult timp pentru a forma coaliţia majoritară şi ce riscă în aceste condiţii oamenii din Republica Moldova?” este ediţia XL din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat împreună cu Radio Moldova şi susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.