CSM nu a evaluat complex cum se distribuie cauzele în instanţele judecătoreşti, raport

Majoritatea instanţelor judecătoreşti din Republica Moldova nu utilizează programul de distribuire aleatorie a dosarelor, în pofida faptului că o atare decizie pentru dosarele penale şi civile există încă din 2006. Într-un raport al Centrului de Resurse Juridice se menţionează că până în 2013 Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a făcut nicio evaluare complexă a modului de distribuire a dosarelor, deşi are această atribuie, transmite IPN.

În  raportul „Transparenţa şi eficienţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din Republica Moldova: 2010-2012”, se menționează că Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor permite atât distribuirea manuală a cauzelor de către preşedintele de instanţă, cât şi distribuirea automată, de către computer. Se pare că folosirea opţiunii de distribuire automată a dosarelor a fost lăsată la discreţia preşedintelui instanţei.

Autorii raportului menţionează că deseori regula repartizării aleatorii nu se respectă. CSM a constatat printr-o hotărâre că la Curtea de Apel Chişinău cauzele nu erau distribuite aleatoriu, la fel şi la Judecătoria Ceadîr-Lunga. Chiar dacă CSM a fost informat despre aceste abateri, nu s-a luat vreo decizie în acest sens. „Nedistribuirea aleatorie a cauzelor în instanţele judecătoreşti a generat mereu suspiciuni în societate”, se subliniază în raport.

Având în vedere amploarea fenomenului de nerespectare a regulilor cu privire la distribuirea aleatorie a dosarelor, o pârghie de influenţă a CSM pentru a remedia aceste încălcări este iniţierea procedurilor disciplinare, notează  Centrul de Resurse Juridice.

În anul 2010, în cinci dispoziţii de intentare a procedurilor disciplinare a fost invocată nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a dosarelor, iar în 2011, numărul acestora s-a ridicat la zece. Din rapoartele anuale de activitate ale CSM nu este clar însă câte dintre aceste dispoziţii s-au soldat cu aplicarea sancţiunilor disciplinare. „Aceasta demonstrează lipsa voinţei de a lua măsuri hotărâte şi drastice pentru a asigura distribuirea aleatorie a dosarelor”, consideră cei de la Centrul de Resurse Juridice.

Centrul recomandă CSM să întreprindă măsuri radicale şi dure pentru a asigura respectarea în instanţele judecătoreşti a prevederilor cu privire la distribuirea aleatorie a dosarelor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.