CSM a emis o declarație după ce deputatul Lilian Carp i-a numit pe judecători mizeri și corupți

Consiliul Superior al Magistraturii a emis o declarație după ce deputatul Lilian Carp i-a numit pe judecători mizerii și corupți. Declarații au fost făcute în plenul Parlamentului în ziua în care s-a desfășurat Adunarea Generală a Judecătorilor. Declarația cu privire la apărarea demnității participanților la Adunarea Generală a Judecătorilor a fost aprobată de CSM la propunerea lui Alexandru Postica, membru CSM din rândul non-judecătorilor, transmite IPN.

Potrivit lui Alexandru Postica, folosirea unor sintagme peiorative în adresa unui număr nedeterminat de persoane participante la Adunarea Generală a Judecătorilor constituie o declarație nefericită a unei persoane cu funcție de demnitate publică. Asemenea declarații poate naște manipulări și determină apariția unor discursuri instigatoare la ură împotriva întregului sistem judecătoresc și a fiecărui judecător în parte.

CSM urmează să condamne orice amenințări și presiuni asupra sistemului judecătoresc și a reprezentanților acestuia. Or, dacă există abateri disciplinare sau acte de corupție, legislația în vigoare oferă posibilități pentru a sesiza Inspecția Judiciară sau organele competente de combaterea corupției.

Prin declarația aprobată, Consiliul Superior al Magistraturii i-a solicitat deputatului Lilian Carp să-și revizuiască comportamentul și să concretizeze dacă dispune de informații care demonstrează că unii judecători au comis acte de corupție, precum și să sesizeze organele abilitate.

În aceeași ședință, un alt membru CSM, Ion Guzun, a venit cu o declarație, de asemenea, în contextul Adunării Generale a Judecătorilor. Aceasta îl vizează pe judecătorul Curții Supreme de Justiție, Anatolie Țurcan.

Magistratul a întrerupt discursul a doi membri CSM, Nina Cernat și Ion Guzun. Potrivit ultimului, judecătorul s-a adresat cu cuvinte jignitoare, a făcut mai multe declarații și acțiuni incompatibile cu statutul de judecător, care aduc atingere onoarei și probității profesionale în așa măsură încât se afectează încrederea în justiție.

Ion Guzun consideră că CSM trebuie să reacționeze în acest caz, mai ales că, potrivit legii, este obligat să asigure ocrotirea drepturilor și libertăților judecătorilor. Potrivit lui, prin prisma principiului profesionalismului, judecătorul trebuie să se abțină de la orice comportament, acțiune sau manifestare care ar putea prejudicia încrederea publicului în sistemul judecătoresc. Ion Guzun a anunțat că a sesizat Inspecția Judiciară în legătură cu comportamentul lui Anatolie Țurcan.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.