CSJ nu admite recursul fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari

Curtea Supremă de Justiție nu a admis recursul depus de către fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, care a cerut în instanță anularea ordinului procurorului general prin care a fost suspendat din funcție. Fostul procuror-șef anticorupție a ajuns la CSJ după ce instanțele de judecată ierarhic inferioare i-au respins demersurile, transmite IPN.

Pe 29 iunie 2021, Viorel Morari a depus cerere de chemare în judecată împotriva Procuraturii Generale cu privire la contestarea actului administrativ prin care a fost suspendat din funcție, considerând acest ordin ilegal. Potrivit lui Morari, dacă nu a fost probată vinovăția procurorului sau dacă a fost pronunțată o sentință de achitare ori de încetare a procesului penal pe motiv de reabilitare, suspendarea din funcție încetează, iar procurorul este restabilit în toate drepturile anterioare.

Prin hotărârea din 19 mai 2022 a Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, acțiunea a fost respinsă. Viorel Morari a contestat decizia instanței de fond la Curtea de Apel Chișinău, care pe 14 decembrie 2022 a respins apelul.

Pe 16 decembrie 2022, Viorel Morari a depus recurs împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău. În motivarea recursului, a indicat că, la emiterea soluției de respingere a acțiunii, instanțele de judecată au încălcat normele de drept material și au interpretat în mod eronat legea.

Examinând temeiurile invocate în recursul depus de Viorel Morari, în raport cu materialele cauzei, completul de judecată al Curții Supreme de Justiție l-a considerat inadmisibil.

„Recursul declarat până la 1 septembrie 2023, argumentele invocate în cererea de recurs nu constituie temei de admisibilitate a recursului, motivarea cererii de recurs este insuficientă pentru a trece filtrul de admisibilitate”, precizează CSJ.

În ianuarie 2020, Viorel Morari a fost învinuit de abuz de serviciu, fals în acte publice și amestecul în înfăptuirea urmăririi penale. Tot atunci, Procuratura Generală anunța că a inițiat încă un dosar, pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu folosirea situației de serviciu. Un an mai târziu, i-a fost înaintată învinuirea de exces de putere, reținerea sau arestarea ilegală și tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate. Viorel Morari a pledat nevinovat pe toate capetele de acuzare, declarând că procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo, și-a depășit atribuțiile de serviciu atunci când l-a eliberat din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.