CSJ expediază demersul Domnicăi Manole Curții Constituționale

Curtea Supremă de Justiție a admis demersul avocaților magistratei Domnica Manole, privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a prevederilor ce se referă la judecători, din Legea cu privire la verificarea titularilor și candidaților la funcțiile publice. Sesizările formulate de Domnica Manole au fost remise Curții Constituționale, transmite IPN.

Domnica Manole a spus că aceste norme contravin principiului separării puterii în stat și Constituției. Avizele emise de SIS, un organ executiv, atentează la principiul independenței și uzurpează atribuțiile puterii judecătorești. „Am primit o satisfacție în legătură cu rezultatul acestei ședințe. Astăzi instanța a demonstrat obiectivitate. Noi am ridicat excepția de neconstituționalitate a unor norme privind verificarea judecătorilor de către SIS. Am invocat că aceste norme contravin principiilor constituționale care prevăd independența judecătorului, independența sistemului judecătoresc și prevăd principiul separării puterilor în stat”, a spus Domnica Manole.

În luna aprilie a anului trecut, Domnica Manole a emis o hotărâre prin care Comisia Electorală Centrală a fost impusă să desfășoare referendumul constituțional inițiat de către Platforma „DA”. Adresarea la CSM pentru cercetarea judecătoarei a fost înaintată drept urmare a deciziei Curții Supreme de Justiție prin care s-a constatat caracterul vădit ilegal al hotărârii emise de judecătoare și a sesizării președintelui CEC de atunci, Iurie Ciocan, prin care se solicita tragerea la răspundere penală a acesteia.

La începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al Magistraturii a declarat-o pe judecătoarea Domnica Manole incompatibilă cu funcția de magistrat. CSM a propus șefului statului să o elibereze din funcție. Atunci magistrata a apreciat această decizie ca fiind o comandă politică, o decizie ilegală, cu depășirea flagrantă a tuturor prevederilor legale. Domnica Manole mai declara că hotărârea CSM are și scopul de a intimida alți judecători care ar putea proceda cum a procedat ea, atunci când nu s-a lăsat influențată de către factorul administrativ.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.