CSJ a trimis la rejudecare decizia de anulare a hotărârii CSE de excludere a „Partidului Șansă” din alegeri

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a trimis la rejudecare, în alt complet de judecată, dosarul în care Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale de excludere a candidaților Partidului Politic Șansă din cursa pentru alegerile locale din noiembrie, transmite IPN.

„Se admit recursurile depuse de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova şi Serviciul de Informații şi Securitate. Se casează integral hotărârea din 12 decembrie 2023 a Curții de Apel Chişinău şi se restituie cauza de contencios administrativ, intentată la cererea de chemare în judecată depusă de Partidul Politic ,,Șansă” împotriva Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, terț Serviciul de Informații și Securitate cu privire la anularea Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 92 din 03 noiembrie 2023, spre rejudecare la Curtea de Apel Chişinău, în alt complet de judecată. Decizia nu se supune niciunei căi de atac”, se arată în decizia CSJ.

Într-o reacție, liderul Partidului politic „Șansă”, Alexei Lungu, a calificat decizia drept o îngenunchere a Curții Supreme de Justiție. Un lucru fără precedent: puterii îi este indiferent de legi și de bunul simț. Acționează ca un invadator. […] Judecătorii CSJ au fost amenințați cu „metoda lui Grosu”! Cum altfel să explici asta?! Sunt pur și simplu forțați să comită abuzuri cumplite! Pentru autorități, suntem ca un os în gât, așa că presiunea asupra partidului continuă din toate părțile. Și nu se vor opri: în ,,Șansă” ei văd un concurent politic serios. Regimul Sandu a depășit demult toate limitele permise! Și caută mereu o nouă prăpastie, pe care vor să o încerce. Probabil, acesta e scopul! Să intre în istorie ca regimul cel mai ticălos, ineficient și anti-moldovenesc. Noi continuăm nu doar să urmărim, ci și să luptăm împotriva acestui abuz!”, a scris Alexei Lungu pe pagina sa de Facebook.

La 12 decembrie, Curtea de Apel a anulat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale prin care membrii Partidului „Șansă” nu au putut candida la alegerile locale din 2023. Ulterior, Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a spus că Guvernul va ataca la CSJ hotărârea judecătorească pentru a apăra dreptul instituțiilor statului de a proteja securitatea națională de „grupurile criminale”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.