CSE a aprobat instituirea Misiunii de Parteneriat al UE în Republica Moldova

Comisia pentru Situației Excepționale a aprobat instituirea Misiunii de Parteneriat al Uniunii Europene în Republica Moldova (EUPM), sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună, transmite IPN.

Potrivit autorităților, misiunea va contribui la consolidarea rezilienței sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine.

Până va fi negociat și semnat un Acord cu UE privind statutul Misiunii, angajații, sediile, bunurile și fondurile acesteia vor beneficia de privilegiile și imunitățile aplicabile misiunilor diplomatice. Printre aceste privilegii se numără libertatea de a intra, de a circula și de a ieși pe/de pe teritoriul Republicii Moldova, cu sau fără vehiculele necesare, în raport cu sarcina lor oficială.

De asemenea, se scutesc de drepturi de import/export, alte taxe sau plăți similare, altele decât cheltuielile de depozitare, transport și cheltuieli aferente unor servicii similare, bunurile introduse/scoase în/din Moldova destinate EUPM Moldova. Introducerea/scoaterea bunurilor din/în țară se permite fără aplicarea restricțiilor. Termenul de aflare a mijloacelor de transport pe teritoriul țării nu este limitat în timp.

Membrii Misiunii vor mai beneficia de imunitate la proceduri judiciare și vor fi scutiți de orice fel de percheziții, sechestre sau acțiuni de executare. Decizia CSE mai prevede scutirea personalului EUPM Moldova, alții decât cei care sunt cetățeni moldoveni sau cei care au reședință permanentă în Moldova, de orice formă de impozitare în ceea ce privește remunerația și alte recompense, precum și orice venit care este plătit de EUPM Moldova sau de alte state contribuitoare.

Angajații Misiunii care sunt cetățeni moldoveni sau rezidenți permanenți nu beneficiază de imunitățile, privilegiile și facilități menționate.

Diplomatul roman Cosmin Dinescu și-a preluat deja responsabilitățile la Chișinău în calitate de șef al Misiunii de parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.