Crizele din Moldova afectează integrarea europeană, dezbateri IPN

Crizele din Republica Moldova, multe dintre care au fost generate intenţionat şi nu au  apărut pur şi simplu, afectează extrem de mult parcursul european. Responsabilitatea pentru această stagnare o poartă atât clasa politică, care mimează realizarea agendei europene, cât şi populaţia care nu întreprinde prea multe acţiuni, ci doar aşteaptă suport. În aceste condiţii, pârghiile de a depăşi situaţia în care s-a pomenit Republica Moldova, practic, s-au epuizat şi societatea civilă, care în cele mai dese cazuri a fost folosită de către politicieni pentru a arăta bine în faţa partenerilor externi, mizează în multe pe sprijinul partenerilor de dezvoltare, care ar putea impulsiona procesul de reforme, dar şi schimbarea percepţiei UE în societatea moldovenească. Opiniile au fost formulate în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „De ce crizele din Moldova afectează integrarea europeană? Viziunea participanţilor la Adunarea Generală a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic de la Kiev. Rezoluţia AGFSC PE privind Moldova”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Ion Manole, facilitator al Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic, director executiv al Asociaţiei Promo-Lex, a declarat că în cadrul acestui Forumul desfăşurat recent, societatea civilă moldovenească şi-a exprimat îngrijorarea privind situaţia în care s-a pomenit Republica Moldova şi a încercat să identifice soluţii pentru depăşirea acesteia. În acest sens, Platforma Naţională a iniţiat şi a obţinut adoptarea de către Adunarea Generală a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic a Rezoluţiei privind situaţia politică din Republica Moldova. Ion Manole a menţionat că într-o societate dezvoltată şi clasa politică, şi societatea civilă, fiecare îşi are rolul său, dar colaborează. În opinia sa, autorităţile în ultima perioadă au simulat această colaborare, pentru a-şi favoriza relaţiile cu partenerii europenii. Reprezentanţii societăţii civile eraţi invitaţi la dialog, erau ascultaţi, dar nimic nu se înfăptuia şi părerile lor nu erau luate în calcul.

Lilia Carasciuc, ex-facilitator al Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile din PE, director Transparency International Moldova, a notat că într-o perioadă destul de scurtă ţara s-a pomenit în destul de multe situaţii de criză. În opinia sa, în condiţiile în care guvernările vin şi pleacă, ne pomenim în situaţia în care nu avem de la cine cere responsabilitatea pentru cele promise. Fiecare guvernare nouă promite că va întreprinde un şir de acţiuni pentru una dintre cele mai stringente probleme – combaterea corupţiei, dar, de fapt, se dovedeşte că fiecare îşi face interesele sale, inclusiv de captura instituţiile, iar parcursul european este tărăgănat.

Eugen Roşcovanu, membru al Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile din PE, preşedinte al Asociaţiei Micului Business; a declarat că dacă în trecut Republica Moldova părea a fi un stat fără probleme în mediul social, economic şi politic, acum societatea civilă a decis să spună cu voce tare că nu este aşa, pentru că, de fapt, lucrurile merg tot mai rău şi nu mai putem tace pentru a părea buni. În opinia sa, multe dintre  fenomenele şi crizele care au loc au fost generate şi nu apărut pur şi simplu. Potrivit lui Roşcovanu, în situaţii instabile şi incerte este uşor ca companiile mari să-şi facă exerciţiile uneori ilegale sau de altă natură fără ca să le fie teamă că vor purta răspundere pentru aceste fapte. La fel s-a întâmplat şi în cazul furtului miliardelor, pentru că delapidările au avut loc, când situaţia era în fierbere.

Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, invitat al AGFSC, expertul permanent al proiectului, a menţionat că de fapt crizele afectează dramatic integrarea europeană şi acest lucru este vizibil atunci când constatăm că doar circa 20% din prevederile Acordului de asociere au fost înfăptuite, în condiţiile în care ţara are un acord semnat, există un plan de acţiuni, dar lucrurile s-au împotmolit. În opinia expertului, pentru aceste fapte este responsabilă, în primul rând, clasa politică, pentru că în realitatea ştie ce are de făcut, dar interesele personale sunt izvorul tuturor relelor. La fel, este şi vina societăţii care tolerează aceste abuzuri ale elitelor care jefuiesc acest popor. Potrivit lui, dacă societatea nu va emana spre guvernanţi unde de şoc, ne aşteaptă încercări foarte grele.

Dezbaterilor publice cu tema: „De ce crizele din Moldova afectează integrarea europeană? Viziunea participanţilor la Adunarea Generală a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic de la Kiev. Rezoluţia AGFSC PE privind Moldova” sunt ediţia a 46-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” susţinut de Fundaţia Hanns Seidel.

  • igor botan despre crize.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.