Criza refugiaţilor – subiect actual și pentru Moldova

Problema refugiaților este un subiect actual pentru Republica Moldova, ținând cont de faptul că se află la hotarele unei zone de conflict. De această părere este coordonatorul de programe al Fundației Hanns Seidel, Violeta Șandru. Potrivit ei, mulţi ucraineni se află pe teritoriul Moldovei, iar autorităţile ar trebuie să le acorde sprijin. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei dezbateri publice, organizate de IDIS „Viitorul” cu suportul Fundației Hanns Seidel, transmite IPN.

„Ţara noastră trebuie să se implice activ în „ofensiva diplomatică” a țărilor UE contra violenței și a terorii din zonele de conflict. În acest sens, Moldova trebuie să-și regândească politicile pentru refugiați și să impună reguli și norme clare, în conformitate cu principiile europene din acest domeniu”, a declarat directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac.

Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) subliniază rolul societății în integrarea cu succes a refugiaților. „Refugiații care vin în Moldova au nevoie de toate condițiile necesare pentru a se integra: cursuri de limbă română, asistență psihologică, medicală și chiar materială”, a spus Sergiu Găină,
coordonator protecţie la UNHCR Moldova.

Datele statistice arată că în anul 2015 în Republica Moldova s-au înregistrat 433 de refugiați și 229  de solicitanți de azil. Cei mai mulți dintre refugiații care au cerut azil în Republica Moldova sunt ucraineni, urmați de sirieni.

Cu toate acestea, țara noastră este mai degrabă o țară de tranzit pentru imigranți și mai puțin o țară gazdă pentru refugiați, este de părere Ianuș Erhan de la Poliția de Frontieră, prezent la dezbatere. Potrivit lui, în ultimele șase luni ale anului curent, în republică au intrat 466 de sirieni, afgani și irakieni și au ieșit 497, inclusiv unii care erau de mai demult aici.

Calculele făcute de Biroul de Migraţie şi Azil arată că o zi de aflare a unui solicitant de azil politic în Republica Moldova costă statul cel puțin 241 de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.