Criza reactualizează necesitatea unui dialog eficient între autorităţi şi business, expert
Restabilirea economică a Moldovei va fi foarte lentă, dacă nu vor fi promovate reforme instituţionale şi nu se va lucra insistent asupra îmbunătăţirii climatului de afaceri, susţine Alex Oprunenco de la Centrul analitic independent „Expert-Grup”.
Expertul, citat de Info-Prim Neo, s-a referit la acest subiect în cadrul unei recente conferinţe, cu genericul: „Criza economică în Moldova: Definirea unui nou model de guvernare economică”.
Oprunenco consideră că stimulentele monetare sau fiscale care pot fi aplicate sunt limitate şi vor avea doar efecte de scurtă durată asupra sectorului real al economiei, dacă actualele deficienţe structurale nu vor fi combătute. Potrivit expertului, ar fi necesar, în primul rând, ca pe piaţa internă să domine o competiţie onestă, companiile să activeze conform legislaţiei şi regulilor de joc stabilite în mod transparent şi nu în baza intereselor de grup sau ale unei anumite persoane.
O urgenţă ar fi şi revizuirea listei întreprinderilor supuse privatizării, şi debarasarea de întreprinderile quasi-statale. Asigurarea independenţei instituţiilor şi agenţiilor de reglementare a pieţei sau a unor segmente ale acesteia, de asemenea , este un obiectiv important.
E necesar să fie relansată reforma regulatorie, prin demontarea în continuare a barierelor în iniţierea, dezvoltarea şi închiderea afacerilor, prin eliminarea impedimentelor formale şi neformale în calea exporturilor moldoveneşti, prin abandonarea practicilor monopoliste în domeniul respectării standardelor şi testării calităţii, la producerea vinului de exemplu, a spus Alex Oprunenco, adăugând că „la fiecare Onişcenco rus (Ghenadi Onişcenco, medicul sanitar principal de stat al FR – n.r. ) se adaugă câte 10 locali, cerinţele cărora trebuie să le satisfacă producătorii”.
Oprunenco se pronunţă pentru stabilirea unui cadru eficient de dialog între autorităţi şi oameni de afaceri, pentru a asigura o revizuire continuă a obstacolelor în calea businessului. De asemenea , potrivit lui, e necesar să se renunţe la racket-ul promovat stat sub forma responsabilităţii sociale corporative pentru a forţa contribuţiile de binefacere din partea companiilor.